fbpx
Економіка

Україна повинна підняти ціни на газ для населення на 55 % – Світовий банк

Тарифи на природний газ для населення в Україні протягом найближчих 5 років мають збільшитися на 55 %. Виходить, що влада повинна підняти ціни на газ з 8,95 гривень за тисячу кубометрів до 13,9 гривень за тисячу кубометрів. Про це заявила головний економіст, координатор програм Світового банку у сфері подолання бідності в Білорусі, Молдові та Україні Лаліта Мурті.

«Тарифи на газ для українських домогосподарств у середньому мають зрости до 13,9 гривень за тисячу кубометрів», – розповіла Лаліта Мурті.

При цьому, за словами представниці Світового банку, тарифи на тепло в Україні повинні в середньому вирости на 42 %, з 227 гривень за Гкал до 322 гривень за Гкал.

«Це середні тарифи. Дуже важливо, щоб під час підвищення тарифів була дуже висока адресність соціальних програм», – підкреслила Мурті.

За її словами, зараз тарифи на газ і послуги централізованого теплопостачання для українського населення належать до високих в Європі, середні витрати на придбання блакитного палива також є одними з найбільш високих.

Лаліта Мурті зазначила, що багато українських домогосподарств в середньому платять близько 19 % від повної ціни імпортованого природного газу. При цьому, за словами експерта, для компенсації такої різниці в цінах на газ уряд України виділяє прямі позабюджетні і бюджетні субсидії. Вона підкреслила, що такі субсидії складають приблизно 7% ВВП України.

«Ці субсидії мають регресивний характер, тобто заможні верстви населення України отримують більше», – додала фінансист.

Мурті підкреслила, що за даними Світового банку, в Україні більшу частину «газових» та «теплових» субсидій з бюджету отримують в основному заможні громадяни. Тому такі верстви населення, як правило, і споживають найбільший обсяг енергоносіїв.

За матеріалами: УНН

Читайте також: