fbpx
Наука

Починається «Нобелівський тиждень» – росіянин – серед можливих претендентів

З понеділка, сьомого жовтня відкривається 112-ий за рахунком Нобелівський тиждень, в ході якого будуть названі лауреати 2013 року в більшості головних галузей науки.

Першими стануть відомі імена лауреатів у галузі медицини, вибирати їх, згідно із заповітом самого Альфреда Нобеля, буде Каролінський інститут у Стокгольмі – провідний у світі освітній і науковий медичний заклад, заснований в 1810 році.

Цього року серед найбільш вірогідних претендентів німкеня Інгеборг Хохмайр, австралієць Грем Кларк і американець Блейк Вілсон, чиї роботи зі створення кохлеарного імплантату дозволили повернути слух понад 200 тисячам людей на планеті.

У вівторок, восьмого жовтня буде оголошено про рішення комітету з фізики, а дев’ятого – з хімії. У цій номінації є шанс стати лауреатом і у росіянина – випускника Нижегородського державного університету імені Лобачевського Валерія Фокіна, який розробив методи так званої клік-хімії.

11 жовтня в Осло назвуть володаря премії миру, а потім, 14 жовтня буде оголошено лауреата "Премії з економіки пам’яті Нобеля", заснованої Банком Швеції в 1968 році. Поки невідомо, коли буде присуджена премія з літератури, передбачається, що це відбудеться в один з четвергів жовтня.

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: