fbpx
Політика

Якщо Обама не домовиться з конгресменами, в США можливий дефолт

Якщо президент Сполучених Штатів Барак Обама не стане вести переговори з опозиційною Республіканською партією про скорочення бюджетних витрат, а Конгрес не підвищить стелю держборгу США, країна опиниться в стані технічного дефолту. З таким застереженням на адресу демократичної адміністрації виступив у неділю спікер палати представників Конгресу Джон Бейнер, республіканець, від штату Огайо.

"Моя мета не в тому, щоб домогтися дефолту Сполучених Штатів за борговими зобов’язаннями. Моя мета – провести серйозну розмову щодо факторів, які збільшують наш бюджетний дефіцит і наш національний борг. А відмова президента сісти за стіл переговорів і почати розмову на цю тему ставить нашу країну під загрозу дефолту", – заявив Бейнер в ефірі телекомпанії Ей-бі-сі.

Читайте також:  Головний закарпатський русин в москві зустрівся з капеланом путінської армії

На уточнююче запитання журналіста про те, чи означає це, що якщо господар Білого дому продовжить відмовлятися від проведення з республіканцями переговорів про реформу держвидатків, США будуть рухатися до дефолту, спікер прямо відповів: "Саме на цьому шляху ми і знаходимося".

"Президент скасував турне країнами Азії. Я думав, що, можливо, він хоче провести переговори. Я вирішив залишитися на ці вихідні у Вашингтоні. Він знає мій номер телефону. Все, що йому потрібно зробити – це подзвонити", – сказав Бейнер, який займає в державній ієрархії США третю за значимістю посаду.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

Нагадаємо, стеля держборгу США у розмірі 16,7 трлн доларів, встановлена законом, була досягнута ще в травні і досі міністерство фінансів США використовує так звані екстрені заходи, щоб уникнути дефолту за борговими зобов’язаннями країни. Однак, всі ці заходи, за словами міністра фінансів США Джейкоба Лью, можуть бути вичерпані вже до 17 жовтня.

Якщо Обама не домовиться з конгресменами, в США можливий дефолт (відео):

За матеріалами: vesti.ru. Відео: rutv.ru

Читайте також: