fbpx
Наука

Оголошені імена лауреатів Нобелівської премії в галузі фізіології та медицини

Члени журі Нобелівської премії сьогодні в Стокгольмі оголосили імена лауреатів у галузі фізіології та медицини. Цього року Нобелівської премії в цій номінації удостоїлися Ренді Шекман, Джеймс Ротман і Томас Зюдов за «дослідження механізмів, що регулюють везикулярний транспорт».

Ренді Шекман починав свою роботу в Стенфордському університеті, зараз він є професором Каліфорнійського університету в Берклі. Свої дослідження Шекман проводив на дріжджах, досліджуючи, як везикули транспортуються всередині клітин.

Джеймс Ротман отримав науковий ступінь у Гарварді, зараз він працює в Єльському університеті. Учений займався тією ж проблемою, що і Шекман, тільки на прикладі клітин ссавців. Саме відкриття Ротмана дозволило встановити механізм роботи білків, що відповідають за злиття везикул з клітинною мембраною.

Томас Зюдов трудиться в Стенфордському університеті. Свої дослідження він проводив на нервових клітинах. Роботи Зюдова були присвячені проблемі регулювання концентрації іонів кальцію викидом медіаторів.

Торік Нобелівська премія в області фізіології і медицини була вручена Джону Гардону і Сіньє Яманаці.

За матеріалами: lenta.ru

Читайте також: