fbpx
Економіка

«Тимчасові успіхи периферійних країн ЄС призводять до зростання держборгу», – Віктор Медведчук

Тимчасові успіхи периферійних країн-членів Євросоюзу (ЄС) призводять до збільшення державного боргу. Про це в блозі написав Віктор Медведчук, лідер громадського руху «Український вибір».

 Він зазначив, що раніше відомий економіст з Польщі, один з авторів польських ринкових реформ Лешек Бальцерович попередив, що «Польща цілком може повторити грецький сценарій». Про це поляк розповів на презентації звіту про прихований державний борг Польщі, який був підготовлений організацією «Форум суспільного розвитку» (ФСР).

 Зокрема, Бальцерович заявив, що швидко зростаючий офіційний державний борг Польщі і ще більший прихований борг дуже серйозно загрожують національній економіці.

 «В один момент приховане стає очевидним так само, як і в Греції», – упевнений економіст.

 За оцінками експертів з ФСР, прихований державний борг Польщі зараз досяг позначки в 190% ВВП країни. У перерахунку держборг Польщі становить близько 1 трильйона доларів.

 Медведчук пише, що експерти з ФСР підрахували тільки частину прихованого держборгу, оскільки дуже складно врахувати спеціальні ренти, а також майбутні виплати пенсій працівникам силових структур.

 Повідомляється, що в 2010-2011 році державний борг Польщі збільшився на 11% і 10% відповідно. У 2012 році борг збільшився на 3%, а з січня по липень 2013 року – на 5,5%.

 «Тепер стає зрозумілим джерело "польського дива", яке так посилено рекламується в Україні вітчизняними та польськими євроінтеграторами. Втім, нічого нового для периферійних країн Євросоюзу – тимчасові "успіхи" обертаються для них борговим зашморгом. Такий же сценарій готується і для України, де вже підраховують, скільки мільярдів євро перепаде після підписання Угоди про асоціацію», – упевнений Віктор Медведчук.

 За матеріалами: РБК – Україна

Читайте також: