fbpx
Право

Журавський: Реформа прокуратури перебудує правову систему України на європейські стандарти

Для успішного підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом Україна взяла на себе зобов’язання виконати перед цим рекомендації ПАРЄ і Венеціанської комісії. Відповідно до однієї з вимог, Україна повинна реформувати вітчизняну прокуратуру. І це їй вдасться – упевнений нардеп від фракції «Партія регіонів» Віталій Журавський. За його словами новий законопроект «Про прокуратуру», поданий на розгляд Верховної Ради президентом України Віктором Януковичем, дозволить перебудувати роботу прокуратури на європейські стандарти, що буде відповідати інтересам суспільства, влади і опозиції.

За словами регіонала, законопроект передбачає ліквідацію так званого «загального нагляду». Таким чином, прокуратура буде позбавлена повноважень здійснювати перевірку дотримання чинного законодавства, починаючи від приватного підприємства і до Кабінету міністрів. Не зможе прокуратура і виявляти порушення законів, проводити по них досудове слідство, спостерігати за цим слідством і підтримувати за ним державне обвинувачення в суді. Отже, якщо президентський законопроект буде підтриманий у парламенті, прокуратура не буде виконувати не властиві їй функції, в тому числі і за досудовим слідством .

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

«Зміни у поданому законопроекті передбачають розвиток системи правової допомоги, покладання наглядових повноважень на контролюючі органи та органи виконавчої влади. До того ж у проекті закону відсутні норми, які б порушували рівність сторін обвинувачення та захисту у кримінальному процесі. Більше того, проектом закону не передбачено існування слідчих підрозділів і спеціальних прокуратур (природоохоронних, військових, транспортних та ін.) І це теж позитив», – додав політик.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Крім того, законопроект посилить статус прокурора, позбавить його залежності від усіх гілок влади і політичного впливу. Прокурор буде залежати тільки від закону. Але головне, переконаний Віталій Журавський, після реформи прокуратури правова система України буде відповідати європейським стандартам.

За матеріалами: partyofregions.ua

 

Читайте також: