fbpx
Новини світу

Військова біолабораторія США в Грузії заважає розвитку економічних зв’язків з РФ – Онищенко

  Наявність в Грузії американської військової біолабораторії залишається перешкодою для розвитку економічних зв’язків з РФ, заявив "Інтерфаксу" у середу керівник Росспоживнагляду, головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко.

"Режим допуску грузинської продукції на російський ринок ми продовжуємо пов’язувати з діяльністю на території Грузії військових структур США. Вони непідконтрольні грузинській стороні і займаються діяльністю, яка заборонена конвенціями в галузі біології", – сказав він.

Раніше Г. Онищенко не раз заявляв, що робота створеної за підтримки США в Грузії лабораторії імені Лугара може бути спрямована проти Росії. Він також повідомляв, що спалах африканської чуми свиней в Росії став спланованою акцією з території Грузії.

Читайте також:  Когрес США проголосував за законопроєкт щодо допомоги Україні

"Колоніальне становище Грузії у зв’язку з непідконтрольною роботою в цій країні військових структур США не може нас не турбувати. І це головна перешкода для подальших кроків, спрямованих на допуск грузинської продукції", – сказав Г. Онищенко.

Між тим за його словами, з Грузії в РФ з червня надійшло майже 6 млн літрів вина. Він повідомив, що до постачання в Росію допущені 65 грузинських виноробних підприємств і чотири підприємства, що виробляють мінеральну воду. Г. Онищенко сказав, що 38 грузинських виробників отримали свідоцтва про реєстрацію продукції в РФ.

Читайте також:  Жителі Словаччини зібрали 2 млн євро на снаряди для України, незважаючи на політику уряду, який відмовляється надсилати Києву військову допомогу

Росія ввела заборону на постачання вина та мінеральної води з Грузії в 2006 році через претензії до якості. На початку лютого поточного року Росія і Грузія погодили механізм допуску грузинської продукції на ринок Росії. Він припускає виїзд експертів Росспоживнагляду до Грузії і держреєстрацію в РФ грузинської продукції для початку поставок.

У Грузію виїжджали три інспекції Росспоживнагляду.

Поставки грузинського вина та мінеральної води до Росії були відновлені з червня.

Джерело: Інтерфакс-Україна 

Читайте також: