fbpx
Новини світу

У Боснії та Герцеговині почався перший в історії перепис населення

 У вівторок, 1 жовтня 2013 року, в Боснії і Герцеговині почався перший перепис населення в історії цієї країни як незалежної держави. Він триватиме 15 днів, а його підсумки будуть відомі в середині січня наступного року, повідомляють ЗМІ.

 Лідери основних релігійних і національних громад закликають населення обов’язково вказати віросповідання і відповідну етнічну приналежність. Як відзначають журналісти, результати перепису населення можуть призвести до нових конфліктів у державі, управління якої будується на пропорційному представництві 3 основних народів: православних – сербів, мусульман – босняків і католиків – хорватів.

 На сьогодні всі національні меншини, включаючи циган і євреїв, а також особи, які походять від змішаних шлюбів, іменуються в статистиці Боснії і Герцеговини терміном «інші». Зазначені люди були виключені з квот на робочі місця в державному секторі. Європейським судом з прав людини така практика була визнана дискримінаційною, також суд зажадав позбутися її, якщо Боснія і Герцеговина захоче вступити в Європейський союз.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

 Останній перепис населення в цій балканській країні проводився ще в 1991 році, коли вона була частиною федеративної Югославії. На той період в Боснії і Герцеговині проживало майже чотири з половиною мільйони осіб, з яких 43,5 % назвали себе мусульманами, 31,2 % – сербами і 17,4 % – хорватами. Більше 5 % учасників перепису назвали себе югославами.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

 Після розпаду Югославії в Боснії почалася громадянська війна, яка була викликана релігійним і етнічним розбіжностями. Жертвами війни стали близько 100 тисяч осіб.

 У 1995 році було укладено перемир’я, за результатами якого утворилося сучасна держава, яка складається з 2 автономних утворень: Федерації Боснії і Герцеговини, населеної босняками і хорватами, і Республіки Сербської.

 За матеріалами: lenta.ru

Читайте також: