fbpx
Економіка

Українські аграрії спеціально підвищують ціни на овочі, щоб компенсувати втрати врожаю – експерт

 За останній місяць в Україні овочі «борщового набору» і картопля подорожчали більш ніж в 2 рази. Основною причиною такого зростання послужили несприятливі погодні умови для збору врожаю. Щоб хоч якось компенсувати втрати, з вересня українські фермери штучно почали підвищувати ціни на овочі. Таку думку висловив директор аналітичного департаменту компанії Pro – Consulting Олександр Соколов, повідомляє Укрінформ.

 Експерт прогнозує, що в жовтні ціна на овочі «борщового набору» зросте до 20 %. Таким чином фермери спробують компенсувати мінімум 10 % втрати врожаю. На сьогодні збитки терплять всі фермери – як ті, що встигли зібрати урожай до сезону дощів, так і ті, хто цього ще не зробив. Перші страждають через псування продуктів на незахищених від підвищеної вологості складах, інші – з тієї ж причини, тільки в цьому випадку овочі гниють в землі.

 «Прогноз погоди обіцяє на початок жовтня опади і можливі заморозки і це не додає оптимізму фермерам. Однак зростання цін, крім об’єктивних причин, пов’язане також з бажанням отримання додаткового прибутку. Продавці штучно завищують і так не низькі ціни на овочі», – заявив Олександр Соколов.

Читайте також: