fbpx
Новини світу

Україна ігнорує виконання вимог ЄС з реформування виборчого законодавства – CIS-EMO

Українська влада ігнорує вимоги Євросоюзу та рекомендації БДІПЛ ОБСЄ, а також Венеціанської комісії в питанні реформування виборчого законодавства. На даний момент фактично жодна норма так і не виконана українською стороною. Про це йдеться в доповіді міжнародної організації зі спостереження за виборами CIS-EMO, оприлюдненими експертом організації Олексієм Семеновим на щорічній нараді БДІПЛ ОБСЄ у Варшаві.

За словами експерта, в законопроекті «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів», підготовленому Мін’юстом України, залишився невраховані цілий ряд рекомендацій останнього звіту місії з спостереження за виборами БДІПЛ ОБСЄ та Венеціанської комісії.

Читайте також:  Чеський євродепутат намагається зірвати продовження вільної торгівлі з Україною

«Запропонований законопроект не передбачає незалежного моніторингу фінансування виборчих кампаній, контроль яких покладається на виборчі комісії на місцях і Центрвиборчком. Україна не врахувала основні вимоги європейських інститутів – зокрема, критику змішаної виборчої системи, обмеження права бути обраними для осіб з судимістю і відсутності Виборчого кодексу», – пояснив Олексій Семенов.

Він вважає, що українська влада врахувала тільки ті моменти, які їй здалися більш вигідними. Це стосується, наприклад, активізації участі жінок у виборах і зменшення максимальної кількості виборців на дільницях. Основна ж частина рекомендацій залишилася неврахованою.

Читайте також:  Жителі Словаччини зібрали 2 млн євро на снаряди для України, незважаючи на політику уряду, який відмовляється надсилати Києву військову допомогу

«Сьогодні фактично йде фальсифікація виборчих законів шляхом нібито обліку окремих рекомендацій, в той час як основні моменти залишаються без уваги. Влада України робить все можливе, щоб грубо проігнорувати рекомендації щодо кардинальної реформи українського виборчого законодавства», – резюмував Олексій Семенов.

За матеріалами: РБК-Україна

Читайте також: