fbpx
Економіка

Україна продовжує скорочувати споживання російського газу

Україна цілеспрямовано намагається зменшити споживання російського газу. Завдяки політиці енергоефективності з початку 2013 року, вдалося заощадити 2 708 000 000 кубометрів блакитного палива. Про це повідомили в прес-службі Кабінету міністрів України.

«Україна продовжує реалізовувати політику енергоефективності та зменшення закупівель російського газу, замінюючи його інноваційними технологіями, вугіллям, атомною енергією і біопаливом. За даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Україна в січні-серпні 2013 року скоротила споживання газу на 2 708 000 000 кубометрів (7,7 %) порівняно з аналогічним періодом 2012 року до 32 млрд 356 700 000 кубометрів», – йдеться в повідомленні.

На думку багатьох експертів, якби Україна вчасно не взялася за реалізацію програми зі зниження споживання імпортного газу, то на тлі світової фінансової кризи для неї це могло б закінчиться плачевно. Явним прикладом того є ціна російського газу. Цього року вона досягла рекордного рівня – понад 430 доларів за тисячу кубометрів. Якби Україна продовжувала купувати паливо за такою ціною і в таких кількостях, як припустимо, це було рік -два тому, то економіка країни навряд чи витримала таке навантаження.

Працюючи над скороченням споживання російського газу, Україна в той же час розвиває співпрацю з іншими світовими постачальниками палива. Крім того, позитивні зміни  цього року відбулися і в секторі вітчизняного видобутку газу. Вперше до видобутку газу в Україні залучені світові лідери Shell, Chevron і ExxonMobil.

Читайте також: