fbpx
Політика

РФ повинна переглянути спірні закони – ПАРЄ

  Правосуддя в Росії політично вмотивоване, стверджується в проекті резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи "Здійснення Асамблеєю процедури моніторингу", яка виноситься у вівторок на обговорення осінньої сесії цієї міжнародної організації.

У документі висловлено задоволення у зв’язку з "позитивними переміщеннями", зафіксованими з червня 2012 до вересня 2013 років в країнах, що підпадають під моніторинг – всього їх десять, зокрема РФ; і в той же час висловлюється заклопотаність з приводу "подій в деяких країнах, де проходить процедура моніторингу або з якими ведеться постмоніторинговий діалог, що викликають тривогу".

Щодо Росії, то, як випливає з підготовленого до розгляду варіанту, заклопотаність проявлена ​​"у зв’язку з низкою недавно прийнятих законів, що обмежують основні права (закон про введення кримінального покарання за наклеп, закони про Інтернет, збори, некомерційні організації (НКО ) і про пропаганду гомосексуалізму серед неповнолітніх)".

Читайте також:  РПЦ надає релігійну підтримку війні проти України

Крім того, "Асамблея серйозно стурбована політично мотивованим правосуддям, яке посилюється недавніми судовими рішеннями проти Олексія Навального і покійного Сергія Магнітського", – йдеться в проекті резолюції.

Асамблея має намір настійно закликати всі країни, щодо яких проводиться спеціальна процедура моніторингу або з якими розпочато постмоніторинговий діалог, виконати зобов’язання, взяті на себе при вступі до Ради Європи.  

У проекті документа міститься заклик до парламенту РФ "переглянути  закони, прийняті недавно і, що викликали полеміку, зокрема, закони про кримінальну відповідальність за наклеп, про Інтернет, про збори, про НКО (закон про "іноземних агентів") і про пропаганду гомосексуалізму серед неповнолітніх; забезпечити, щоб виконавча влада утримувалася від здійснення тиску на судову систему".

Читайте також:  Головний закарпатський русин в москві зустрівся з капеланом путінської армії

Конкретні зауваження та пропозиції звернені і до всіх інших країн, щодо яких здійснюються моніторингові процедури.

Цю резолюцію членам ПАРЄ у вівторок представить Андрес Херкель з Естонії.

Питання розглядатиметься після виступу з трибуни Асамблеї голови Держдуми РФ Сергія Наришкіна. Він розпочнеться опівдні за місцевим часом і разом з відповідями на запитання займе одну годину. Передбачається, що після цього спікер залишить залу, і обговорення проекту резолюції пройде без нього.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: