fbpx
Міжнародна економіка

Україна може отримати кредити від РФ і Китаю

Україна може розраховувати на інші джерела зовнішніх запозичень, а не тільки на розміщення єврооблігацій або залучення позик від МВФ. Про це УНН розповів експерт Укрсоцбанку Тантелі Ратувухері.

"Вересень вже показав, що альтернативні джерела фінансування для України є, навіть з боку того ж російського капіталу. Крім того, фінансово-інвестиційні та кредитні відносини з Китаєм дійсно набирають все більших обертів", – констатував фахівець.

Керівник же аналітичного департаменту "Арт -Капітал" Ігор Путілін звернув увагу на можливість отримання урядом валюти за допомогою валютних ОВДП, кредитів міжнародних фінансових організацій, цільового фінансування.

Читайте також:  Старий танковий завод у Чехії став мільярдером на тлі війни в Україні

Правда, головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан зазначає, що, наприклад, внутрішні джерела валютного фондування, двосторонні або синдиковані кредити зазвичай коротші за термінами і менші за обсягом, ніж ті ж випуски єврооблігацій.

"Нова кредитна програма з МВФ була б кращим варіантом для української економіки", – переконана експерт.

За словами ж старшого радника Альфа-Банку (Україна) Романа Шпека, ймовірність відновлення співпраці офіційного Києва з МВФ буде залежати, насамперед, від якості та реалістичності державного бюджету на 2014 рік.

Читайте також:  Старий танковий завод у Чехії став мільярдером на тлі війни в Україні

"Альтернативні ж Фонду джерела запозичень завжди існують, але всі кредитори мають свої політичні та стратегічні цілі. Краще змінювати умови всередині країни для приходу інвестицій, а не запозичень. Лише те ж підписання угоди з ЄС, без зміни умов всередині країни, не може бути фактором для залучення нових запозичень", – підкреслив Р. Шпек.

Джерело: УНН

Читайте також: