fbpx
Новини світу

МЗС Латвії засудив указ Володимира Путіна про виплати допомог ветеранам Прибалтики

 МЗС Латвії засудив проект указу про виплату Російською Федерацією посібників жителям Прибалтики, які воювали за Червону армію в роки Великої Вітчизняної війни. Про це повідомляють ЗМІ.

 Відомство не влаштувала пояснювальна записка до проекту указу, в якій йдеться про ущемлення прав ветеранів ВВВ у прибалтійських країнах. Йдеться про наступне затвердження: «Волею політичної еліти фокусних держав із захисників Батьківщини вони (ветерани) відразу перетворилися на "окупантів", які часто піддаються судовому переслідуванню. Це відбувається на тлі реалізованої Ригою, Таллінном і Вільнюсом лінії на героїзацію екс – військовослужбовців формувань СС, а також місцевих нацистських посібників».

 У зовнішньополітичному відомстві Латвії зазначили, що дане твердження навмисно вводить суспільство в оману стосовно балтійських держав і показує «необ’єктивну і однобоку оцінку підсумків Другої світової війни для цих країн». Згідно з думкою МЗС, Російська Федерація таким чином намагається впливати на думку суспільства про Латвію. Разом з тим у відомстві визнали, що давати коментарі змістом самого указу ще рано, оскільки він ще на стадії проекту.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

 Раніше, 27 вересня цього року на зазначений документ відреагували в Міністерстві оборони Латвії, назвавши його непрямим проявом «м’якої сили» російського уряду. «Це спритний дипломатичний хід, і цим кроком Володимир Путін показує привабливість своєї політики для громадян сусідніх держав», – зазначив міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс.

Читайте також:  Президентські вибори в Словаччині. Хто переможе "руський мір" чи європейські цінності

 Проект указу президента Росії «Про заходи соціальної підтримки деяких категорій ветеранів ВВВ, які проживають в Естонії, Литві та Латвії» було оприлюднено на порталі правових актів минулого тижня.

 На сьогодні в Естонії, Литві та Латвії проживають близько 12 тисяч ветеранів (з них 5 тисяч живуть у Латвії).

 За матеріалами: lenta.ru

Читайте також: