fbpx
Суспільство

Земля в ілюмінаторі: Falcon-9 з вантажем з п’яти супутників на борту вже на орбіті

Спеціалізований портал Spaceflightnow повідомляє, що ракета -носій Falcon-9 з вантажем з п’яти супутників на борту стартувала з космодрому бази ВПС США в Каліфорнії «Ванденберг».

Відповідно до плану, на орбіту спочатку повинен бути доставлений 500-кілограмовий канадський метеосупутник Cassiope, з розміщеним датчиком відстеження в іоносфері погодних умов. Після цього від Falcon-9, з періодами в кілька хвилин, почнуть відокремлюватися менші за розмірами супутники: Cascade CX – експериментальний комунікаційний супутник, здатний обробляти і передавати великі обсяги інформації, і супутник POPACS (Polar Orbiting Passive Atmospheric Calibration Spheres), що вимірює ефект спалахів на сонці.

Читайте також:  У Карпатах чоловік впіймав двох гадюк (ВІДЕО)

Далі в черзі – міні-супутник DANDE (Drag & Atmospheric Neutral Density Explorer). Це п’ятидесятикілограмовий модуль сферичної форми, який був винайдений студентами університету в Колорадо, для дослідження впливу поверхні земної атмосфери і коливань її щільності на зустрічних траєкторіях космічних апаратів.

Супутник DANDE отримав вже псевдонім «Зірка Смерті», так як за зовнішнім виглядом він нагадує космічну базу з серіалу «Зоряні війни». Борт сферичного апарату несе два наукових прилади – спектрометр нейтральних частинок і акселерометр, а також містить датчики виміру температури, параметрів сонячного вітру в сукупності з системою передачі даних.

Читайте також:  Піп московського патріархату закликав українців «помолитися за здоров’я та благополуччя» російських окупантів

П’ятий супутник – це CUSat, який розроблений Корнельським університетом з метою освоєння на практиці нового алгоритму GPS, що передбачає точність в розрахунках навігації до рівня міліметрів.

Falcon-9 ("Сокіл") – це двоступенева ракета-носій групи Falcon. Розроблена ракета приватною корпорацією SpaceX з Каліфорнії (Space Exploration Technologies Corporation), яка заснована мільярдером Елоном Маском. Два ступені ракети оснащені однаковим двигуном Merlin 1C власної розробки SpaceX. Всього в ракеті-носії встановлено 10 таких двигунів, 9 на першій ступені і 1 на другій.

Старт Falcon-9 (відео):

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: