fbpx
Новини світу

Башар Асад пообіцяв підкоритися резолюції Радбезу ООН щодо Сирії

Президент Сирії Башар Асад повідомив, що готовий підкоритися резолюції Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй про знищення усієї хімічної зброї. Інтерв’ю Башара Асада італійському телевізійному каналу RaiNews24 викладено на офіційному сайті каналу.

«Ми приєдналися до міжнародної конвенції про заборону на використання і придбання хімічного озброєння ще до того, як резолюція пройшла через Радбез ООН», – зазначив президент Сирії. Згідно зі словами Асада, до деяких складів хімічної зброї важко підійти «у присутності терористів», а також, за словами глави держави, незрозуміло, яким саме способом позбавлятися від хімічних речовин.

Читайте також:  В Бельгії поліція зупинила проросійську конференцію на яку був запрошений Орбан

Резолюцію Ради безпеки ООН одноголосно прийняли всі 15 учасників організації напередодні, 28 вересня цього року. У документі передбачені жорсткі заходи щодо сирійської влади у разі недотримання умов резолюції. Однак дана резолюція за наполяганням Росії в жодному разі не передбачає іноземне військове втручання. Для нього буде необхідна окрема резолюція Радбезу ООН.

У резолюції також міститься заклик до повстанців і сирійського уряду почати мирні переговори. Згідно зі словами генсека ООН Пан Гі Муна, прийняття резолюції Радбезом стало «першою обнадійливою новиною з сирійського питання за довгий час».

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

Відзначимо, раніше прийняттю резолюції РБ ООН щодо Сирії заважала жорстка позиція Російської Федерації та Китаю, які вважають уряд Башара Асада законним і тому заявляли про необхідність дипломатичного вирішення конфлікту. Західні держави – ​​насамперед, Сполучені Штати Америки, Франція і Великобританія – схилялися до того, що для вирішення сирійського питання буде потрібно військове втручання, щоб змусити Башара Асада залишити свій пост.

За матеріалами: lenta.ru

Читайте також: