fbpx
Міжнародна економіка

Лукашенко дбає за своїх громадян, перешкоджаючи відтоку валютних коштів

 Як заявив сьогодні, 28 вересня, президент Білорусі Олександр Лукашенко, питання введення мита на виїзд білоруських громадян за кордон за покупками в даний момент вивчається урядом щодо обмеження відтоку валютних коштів з країни. При цьому Лукашенко підкреслив, що у разі, якщо мита і будуть введені, то тільки в якості тимчасового заходу.

 На початку вересня президент Білорусі заявляв про те, що для виїжджаючих за кордон за товарами білорусів слід ввести мито розміром 100 доларів.

 «Бовкнув на шкоду собі, хоча і знав, що це боком може вилізти», – зізнався Лукашенко сьогодні в Жлобіні, відповідаючи на запитання представників ЗМІ. Білоруський лідер тоді зазначив, що стосується це досить серйозного питання, зокрема, відтоку валютних коштів за кордон.

Читайте також:  Старий танковий завод у Чехії став мільярдером на тлі війни в Україні

 Як вважає Лукашенко, якби ці кошти залишалися на батьківщині, білоруси жили б зовсім інакше, на його думку, справа не в тому, щоб перекривати виїзд для своїх громадян, а в тому, що слід виробити важелі та механізми, як в інших державах, для зниження відтоку валютних коштів за кордон. Нонсенсом, за його словами, є те, що всі називають Білорусь бідною країною, а щорічно за кордон втікають три мільярди доларів.

 «Ввозиш шмотки – плати мито. Це буде так, ми тебе на кордоні обслуговуємо, 100 доларів з носа плати і їдь за кордон. Тоді вже прийде в наш магазин і купить холодильник нашого виробництва, а не буде тягнути з Євросоюзу це барахло, невідомо якого виробництва. Вони будуть сидіти, потирати руки, три мільярди їм вивезли грошей туди, у них розвивається торгівля, у них розвивається виробництво, а ми борсаємося тут, як дурні», – сказав Лукашенко на початку вересня.

Читайте також:  Старий танковий завод у Чехії став мільярдером на тлі війни в Україні

 За запевненням президента, «гірше для свого народу керівництво Білорусі що не робило і не зробить». Дана міра є тимчасовою, додав Лукашенко, мотивуючи тим, що білоруські виробники повинні прагнути поліпшити якість своєї продукції.

Лукашенко пропонує ввести виїзний податок для виїжджаючих білорусів за кордон за покупками (відео): 

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: