fbpx
Економіка

Український корвет обійдеться в 230 млн євро – думка експерта

Бойовий корабель класу корвет – це унікальний проект. Справа в тому, що в українському корветі суміщені можливості кораблів різних класів. Про це розповів Сергій Згурець, експерт Центру дослідження армії, конверсії і роззброєння.

«Особливістю цього корабля є те, що будується він за принципово новим способом – посекційно-модульним. Крім того, на ньому передбачається установка нового сучасного озброєння. Саме питання озброєння цього корабля на сьогодні цікаве з експертної точки зору. З точки зору держави це питання є складним, адже за період обговорення технічного обліку було представлено декілька видів озброєння для цього проекту», – розповів експерт.

Сергій Згурець підкреслив, що український корвет – це корабель, в якому об’єднані можливості кораблів різних класів.

За словами експерта, корвет може знищувати і протидіяти кораблям противника, цілям на березі. Крім того, він здатний знищувати повітряні цілі, захищаючи тим самим всю ескадру, яку він супроводжує. Також корвет може боротися з підводними човнами.

«Фактично, ми бачимо тут артилерійські системи і цілий блок систем для боротьби з кораблями», – додав Згурець.

Експерт повідомив, що вартість корвета 1-ї серії буде на третину більшою, ніж всіх наступних.

«Справа в тому, що на цьому кораблі з одного боку відпрацьовуються технології, а з іншого – покриваються витрати на розробку документації. Зараз йдеться про вартість в 230 мільйонів євро, – це включаючи озброєння. Необхідно враховувати, що вартість озброєння на кораблі може коливатися від озброєння українського виробництва до дуже дорогого європейського. У кожному разі, корабель не коштуватиме дешевше 200 мільйонів євро», – підсумував експерт.

За матеріалами: УНН

Читайте також: