fbpx
Політика

ЄС допоможе Україні з адаптацією економіки до євростандартів – Томбінський

  Брюссель готовий обговорювати з Києвом механізм сприяння в адаптації економіки до євростандартів після підписання угоди про Асоціацію та зону вільної торгівлі (ЗВТ) Україна-ЄС, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський.

"Найближчим часом Київ відвідає комісар ЄС з питань торгівлі Карл де Гухт, на порядку переговорів, зокрема, питання сприяння Євросоюзу в отриманні українськими виробниками – експортерами європейської сертифікації після підписання угоди про зону вільної торгівлі", – сказав він.

Читайте також:  Останній крок до світової війни: гітлерівська анексія Клайпеди (Мемеля)

"Ми працюємо над питанням, як допомогти українським експортерам з сертифікацією в ЄС. Планується розробити інструмент для вирішення цієї проблеми", – сказав співрозмовник агентства.

Як нагадав європейський дипломат, угода про зону вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною і ЄС передбачає 10-річний перехідний період для адаптації української економіки до європейських стандартів і техрегламентів.

За оцінками фахівців, серед питань українсько-європейських двосторонніх відносин у сфері технічного регулювання, що потребують першочергового вирішення, зокрема, питання підписання угоди між Національним агентством з акредитації України (НААУ) та Європейською організацією з акредитації про взаємне визнання результатів оцінки відповідності.

Читайте також:  На Закарпатті відбулась робоча зустріч віцепрем'єр-міністрів України та Словаччини: про що домовились чиновники

Разом з тим, за даними Інституту економіки та прогнозування НАНУ, витрати економіки України на адаптацію і імплементацію тільки європейського законодавства у сфері захисту навколишнього середовища, або т.зв. екологічних стандартів, за приблизними оцінками, складуть протягом найближчих п’яти -шести років приблизно 1-2 % ВВП.

Джерело: Інтерфакс-Україна 

Читайте також: