fbpx
Економіка

Експорт зерна обмежать через загрозу з посівом озимих?

Президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко не виключає того, що влада може ввести обмеження експорту зернових з України. До такого рішення можуть вдатися через зменшення посіву озимих культур. Таку думку Леонід Козаченко висловив сьогодні під час прес-конференції.

«Ми вже бачимо проблеми, які можуть бути використані владою для того, щоб якийсь період часу, я не хочу це спровокувати, – вводити деякі обмеження, щоб залишити на наступний рік перехідні залишки зернових. Такі заходи завжди відображаються на доходах сільськогосподарських виробників», – заявив Козаченко.

Він пояснив також, що згідно з офіційними даними на сьогоднішній день аграрії засіяли близько 20 % посівних площ озимих культур. Такий низький рівень посівних площ в Україні виник через несприятливі погодні умови.

«Але питання не в тому, що не можна посіяти озимі через велику кількість опадів в Україні, а питання в тому, що ці рослини не зможуть зійти, прорости і мати стан вегетації, при якому вони зможуть перезимувати. Тобто, зараз йдеться про те, що є великі загрози для наступного року в плані збору пшениці, ячменю та ріпаку», – попередив президент УАК.

Крім того, відзначив Козаченко, він завжди виступав проти будь-яких обмежень, адже існують інструменти, які в змозі забезпечити наявність сільськогосподарської продукції в Україні на наступний рік. Зокрема, заявив Козаченко, таким інструментом є Аграрний фонд України. Крім того, допомогти в цьому питанні можуть кредити, цільові програми уряду тощо.

«Все це має бути спрямоване на те, щоб в жодному разі не робити це за рахунок кишені фермера, який виростив урожай», – резюмував чиновник.

За матеріалами: УНН 

Читайте також: