fbpx
Політика

Адміністрація президента України називає закон “Про доступ до публічної інформації” ефективним

  В адміністрації президента України говорять про ефективність роботи прийнятого в 2011 році закону про доступ до публічної інформації після його впровадження, однак вважають за необхідне внести деякі зміни до законодавства у зв’язку з практикою його використання.

"Закон працює досить ефективно. Держава виконує свої обов’язки. Є, звичайно ж, певні недоліки у виконанні закону, але вони не носять системного характеру, і тільки лише підтверджують загальне правило про те, що закон працює", – сказав керівник Головного управління забезпечення доступу до публічної інформації адміністрації президента України Денис Іванеско на прес-конференції в п’ятницю.

Він зазначив, що недержавні організації в Україні досить позитивно оцінюють закон про доступ до публічної інформації. Д. Іванеско також підкреслив, що закону про доступ до публічної інформації не було б, якби не принципова позиція президента Віктора Януковича, спрямована на забезпечення більшої відкритості органів державної влади, зменшення корупції і на те, щоб зробити владу більш зручною для громадян. 

Він навів ряд цифр про роботу закону про доступ до публічної інформації в 2012 році, коли той вперше пропрацював цілий рік. За словами Д. Іванеска, цього року на роботу держава найняла 300 державних службовців, які були зайняті щодня тим, щоб давати відповіді на запити в рамках дії закону про доступ до публічної інформації. За 2012 рік було надано 43 тис. відповідей на запити громадян.

Читайте також:  На Закарпатті відбулась робоча зустріч віцепрем'єр-міністрів України та Словаччини: про що домовились чиновники

Керівник управління нагадав, що закон про доступ до публічної інформації вперше легалізував використання інтернету в органах державної влади та зазначив, що кожен третій запит приходить до органів влади по електронній пошті. 

За словами Д. Іванеско, у всій Україні 93 % громадян отримують відповіді на свої запити протягом 5 днів, а в адміністрації президента України на 99 % запитів були дані відповіді в цей термін. Він повідомив, що за минулий рік адміністрація президента надала відповіді на 3,5 тис запитів громадян, з них 219 – це були запити ЗМІ.

Також керівник управління зазначив, що після прийняття закону кількість запитів збільшилася в 10 разів: у 2009 році їх надійшло 27, у 2010 році – 25, а з введенням цього закону в 2011 році запитів надійшло 306, у 2012 році – 219.

Читайте також:  Хустська єпархія УПЦ (МП) прославляє патріарха РПЦ Кіріла Гундяєва, а Мукачівська єпархія УПЦ (МП) засуджує

Крім того, Д. Іванеско відзначив, що в середньому на 10 тис. населення в Україні припадає 8,8 запитів, тоді як, наприклад, у США, де відповідний закон діє майже півстоліття, – 20,5 запитів на 10 тис. населення.

Також Д. Іванеско відзначив, що в адміністрації провели моніторинг і порахували, що на 219 запитів від ЗМІ вийшло приблизно 50 новин у вигляді повідомлень або якихось журналістських розслідувань, або телевізійних сюжетів. Таким чином, 4 запити становлять 1 новину.

Наталя Соколенко, що брала участь у прес-конференції журналіст і активіст руху "Стоп цензурі!", також додала, що кожного разу на початку презентації документального фільму "Відкритий доступ", в якому розповідається про впровадження закону "про доступ до публічної інформації" на конкретних прикладах з життя, "ми дякуємо Віктору Януковичу за те, що саме за його президентства був, нарешті, прийнятий цей закон, хоча його прийняття очікувалося ще за президента Ющенка і прем’єра Тимошенко".

"Журналісти визнають значний внесок Віктора Януковича у справу відкритості системи влади. Закон працює", – додала вона.

Джерело: Інтерфакс-Україна 

Читайте також: