fbpx
Політика

Закон про доступ до публічної інформації: насправі чи на словах?

 Сьогодні, 27 вересня, в інформаційному агентстві УНІАН пройшла прес-конференція на тему: «Хто і що продовжує заважати суспільству користуватися Законом про доступ до публічної інформації?». Спікерами на даній прес-конференції виступили: Віктор Таран (директор Центру Політичних Досліджень та Аналітики); Наталія Соколенко (керівник Відкритої Громадянської Платформи); Денис Іванеско (керівник Головного управління забезпечення доступу до публічної інформації Адміністрації Президента України); Тетяна Олексіюк (юрист Інституту Медіа права) та Олександр Павличенко (представник Уповноваженого з питання доступу до публічної інформації та захисту персональних даних).

На прес-конференції Віктор Таран говорив про те, що Закон про доступ до публічної інформації в Україні діє вже майже 3 роки, але його й далі продовжують не виконувати чиновники. Віктор Таран також відзначив тенденцію, яка спостерігається на території нашої країни: чим менше місто в якому розташований орган влади, тим менше шансів, що прийде відповідь на запит.

Читайте також:  РПЦ надає релігійну підтримку війні проти України

Учасниця руху «Стоп цензурі!» Наталія Соколенко говорила про те, що якщо найменші держустанови діляться інформацією і дають відповіді на запити, то найбільші, наприклад, «Укравтодор» або «Нафтогаз» геть ігнорують усі запити або відсилають відписки. Наталія провела аналогію: коли батьки здають гроші в школі, вони хочуть знати, на що були витрачені ці кошти. Залишається незрозумілим, чому всі громадяни, які платять податки, не можуть отримати інформацію про те, куди витрачає їхні кошти держава.

Читайте також:  Вчора у центрі Будапешта десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту проти уряду Віктора Орбана (ВІДЕО)

Олександр Павличенко в рамках прес-конференції розповів, чому така ситуація складається. Павличенко вважає, що навіть незважаючи на той факт, що Закон про доступ до публічної інформації діє, багато хто посилається на Закон про захист персональних даних. Якщо ці 2 закони будуть узгоджені, то ситуація стане більш прозорою.

Наприкінці прес-конференції спікери сказали про те, що якщо буде прийнятий законопроект № 0947, який вносить зміни до чинного Закону про доступ до публічної інформації, то в Україні всі органи стануть більш «прозорими» і всі бажаючі зможуть отримати всю цікаву для них інформацію.

Читайте також: