fbpx
Суспільство

Архангельськ: відкрилася виставка «джинсів» з Росії середини XIX – початку XX століть

Сьогодні, 27 вересня, в Архангельському музеї образотворчих мистецтв відкрилася виставка «Етноджинс: всі відтінки індиго». На виставці демонструються вироби з «джинсової» тканини народів Росії та сусідніх країн середини XIX – початку XX століть колекції Російського етнографічного музею Санкт-Петербурга.

«Сама назва проекту трохи провокаційна, але, в жодному разі, ми не претендуємо на бренд джинси. Мета нашої виставки підкреслити, що в той час, коли в Америці з’явилися джинси, то за океаном, у народів Російської Імперії, вже було щось подібне з джинсової тканини пофарбованої індиго, з яких люди шили той чи інший одяг, який ми і демонструємо на цій виставці», – заявила на вернісажі завідуюча по регіональному відділу Російського етнографічного музею Олена Колчина.

За її словами, у кожного народу власна історія використання барвника індиго. Наприклад, у тюркських народів синій колір іноді був присутній у весільному або похоронному одязі. Це сприймалося як священний, небесний і споконвічно чистий колір предмета одягу. Слов’янські та фінно-угорські народності з лляних і конопляних тканин синього кольору шили собі не тільки святковий, а й щоденний одяг.

Читайте також:  Якудза. Історія японської мафії (ВІДЕО)

Як таке, поняття «етноджинс» не виникло випадково. Будучи виробленою з щільної бавовни джинсова тканина, яка забарвлюється насиченим синім кольором барвника індиго, дозволяє все ж використовувати термін «джинсовий» і щодо традиційних народних костюмів. В експозиції вернісажу виставлено близько 100 експонатів. Зокрема: татарські сорочки, чоловічий вінчальний каптан чуваша «Ілен» і траурний жіночий каптан кочових узбечок, фартух удмуртів і нанайські наголінники, сумочка хакасів «Наджика» і жіночий російська головний убір «сорока з кучерями», кінська попона і штани, сарафани, зразки тканини для набивання та барвники. Їх фактура і кольору дуже подібні з виробами з джинсів.

Читайте також:  Рік тому поблизу Бахмута загинув 27-річний Дмитро Коцюбайло , знаний як “Да Вінчі”

На виставці був також показаний відеоряд з фотографій, де співробітники Російського етнографічного музею позують в сучасному джинсовому одязі популярних марок з добавкою етноелементів середини XIX століття – початку XX століття. Була представлена​​, також, колекція архангельського дизайнера Миколи Терюхіна, моделі якого витримані в строго етнічному стилі.

Комплексний виставковий проект «Етноджинс: всі відтінки індиго» в регіоні буде працювати до кінця березня 2014 року. Крім звичайних екскурсій, в рамках програми планується проводити освітні заняття для школярів і студентів, а також створення творчих майстерень для всіх, кому цікавий дизайн в етностилі.

За матеріалами: ИТАР-ТАСС

Читайте також: