fbpx
Новини світу

Капітан судна Greenpeace «Арктик Санрайз» заарештований

 Ленінський районний суд Мурманська на 2 місяці заарештував капітана корабля Greenpeace «Арктик Санрайз» Пітера Уіллкокса, який має громадянство США .  Про це йдеться в онлайн – трансляції на офіційному сайті Greenpeace.

 Причиною арешту Уіллкокса називається те, що капітан судна має можливість сховатися від слідства. Пітер Уіллкокс став вже восьмим заарештованим у справі про спробу захоплення нафтової платформи «Прирозломного». Ще одному активісту Greenpeace – громадянину США та Швеції Дмитру Литвинову – було продовжено термін утримання під вартою на 72 години. Справи інших активістів розглядаються. Всього на борту судна «Арктік Санрайз» було тридцять осіб.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

 Серед заарештованих екологів виявився російський фотожурналіст Денис Синяков, який раніше працював на Agence France – Presse, Reuters і «Коммерсант». На борту криголама екологів Денис Синяков перебував, працюючи за договором з Greenpeace, а також він є позаштатним співробітником «Стрічки.Ру».

 Всім членам екіпажу корабля «Арктик Санрайз» були пред’явлені звинувачення за ст. 227 Кримінального кодексу РФ (піратство). 25 вересня 2031 президент Російської Федерації Володимир Путін визнав, що активісти «звичайно, не є піратами, але формально вони намагалися захопити нафтову платформу».

Читайте також:  Чеський євродепутат намагається зірвати продовження вільної торгівлі з Україною

 Інцидент у нафтоплатформі, яка належить «Газпрому», стався 18 вересня цього року. Кілька екологів Greenpeace на гумових човнах намагалися висадитися на нафтову платформу, проте їх спроба була припинена російськими прикордонниками і охоронцями. У напрямку судна «Арктік Санрайз» відкрили попереджувальний вогонь з палубної і стрілецької зброї. Наступного дня на судно Greenpeace висадився спецназ, який захопив корабель разом з екіпажем і силою направив його до Мурманська.

 За матеріалами: lenta.ru

Читайте також: