fbpx
Політика

Білорусь спростовує звинувачення в реекспорті товарів з третіх країн в РФ

 У Державному митному комітеті Білорусі заявляють про відсутність з республіки реекспортних потоків товарів з третіх країн на територію Росії та пропонують країнам Митного союзу відпрацювати національні механізми контролю за дотриманням обмежень щодо ввезення на свою територію тих чи інших товарів.

"Відзначаємо спекулятивний характер подібних заяв (про нібито реекспорт товарів з Білорусі в РФ – ІФ), що створюють передумови до загострення взаємин між митними адміністраціями держав – членів Митного союзу", – йдеться в повідомленні прес-служби ГТК, що надійшло в агентство "Інтерфакс – Захід".

Так, за даними держстатистики, з Польщі в Білорусію за перше півріччя 2013 було ввезено 276 тонн молочних продуктів, з яких у подальшому вивезено до Росії 72 кг. У цей же період часу з Росії завезено понад 10 тонн польських молочних продуктів, а транзитом через Білорусію прослідувало до Росії молочних продуктів більше 71 тис. тонн, що більш ніж в 250 разів перевищує кількість молочних продуктів, ввезених в Білорусію з Польщі.

Читайте також:  На Закарпатті відбулась робоча зустріч віцепрем'єр-міністрів України та Словаччини: про що домовились чиновники

Всього ж за перше півріччя 2013 року з Білорусі в Росію вивезено товарів, що походять з третіх країн, на суму $ 482 900 000, з Росії в Білорусію вивезено товарів, що походять з третіх країн, на суму $ 633,6 млн.

У ГТК відзначили, що питання дотримання заборон і обмежень при торгівлі товарами на території держав Митного союзу і у взаємній торгівлі між ними в межах єдиної митної території Митного союзу регулюються національним законодавством і законодавством, прийнятим в рамках Митного союзу і Єдиного економічного простору.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

"Якщо ж контролюючий орган держави – ​​члена Митного союзу встановлює обмеження на ввезення певної категорії товарів на територію своєї держави, то, на нашу думку, при цьому необхідно більш якісно відпрацьовувати механізм контролю за його виконанням на своїй території і в рамках національного законодавства, виключаючи проведення такого контролю митними органами інших держав – членів Митного союзу", – вважають в ГТК.

"Митні органи на зовнішньому кордоні Митного союзу жорстко контролюють встановлені законодавством Митного союзу і Єдиного економічного простору заборони та обмеження", – підкреслили в комітеті.

Джерело: Інтерфакс – Україна

Читайте також: