fbpx
Економіка

Чи може простий українець дозволити собі купити житло?

 У Києві відбулося засідання круглого столу на тему: «Придбання нерухомості рядовими українцями: реальність і перспективи".

Спікерами даного заходу виступили: Геннадій Зубко (перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики); Ростислав Кравець (адвокат, старший партнер "Кравець та партнери"); Павло Крапівін (виконуючий обов’язки голови Правління Банку "Контракт"); Іван Салій (віце -президент Конфедерації будівельників України, Голова наглядової ради асоціації «Всеукраїнський союз виробників будівельних матеріалів та виробів»); Роман Давиденко (президент громадської організації «Центр соціально -політичних досліджень») і Юрій Сербін (віце -президент Конфедерації будівельників України).

У рамках даного круглого столу всі учасники говорили про те, що рівень будівництва будинків, покупка нерухомості в Україні знаходяться на дуже низькому рівні. «Зараз ситуація в Україні на рівні 93-94 років», – сказав Юрій Сербін. Дана ситуація зумовлена ​​кількома основними чинниками: по-перше, нерухомість залежна від економіки країни, а якщо загального розвитку в країні не спостерігається, то не буде рости і рівень будівництва, по-друге, варто відзначити і те, що в Україні задекларована не одна програма щодо купівлі доступного житла, але проблема в тому, що житло економ-класу у нас не будують взагалі, ну і ці програми не фінансуються державою. Далі слід сказати про те, що в даний момент дуже важка ситуація склалася з банками, які не хочуть видавати кредити не іпотеку. Додамо, що в Україні, особливо у великих містах, є тенденція до штучного завищення цін на житлову площу.

Незважаючи на те, що Україна в даному питанні знаходиться в жалюгідній ситуації ( згідно з озвученими під час круглого столу даними, звичайному українцю треба працювати 27 років для того щоб придбати квартиру), варто сказати про те, що житлове будівництво розвивається. Якщо будуть рости темпи економіки в цілому, то покращаться і темпи будівництва. «Житлове будівництво у нас росте. Мало, важко, але все ж зростає. Будівництво почне підніматися тільки після підйому економіки. Ми працюємо тільки тоді, коли працює вся економіка », – сказав на завершення Юрій Сербін.

Читайте також: