fbpx
Економіка

Україна віддасть полігон НИТКА в оренду Індії та Китаю?

 Україна зараз розглядає можливість здачі полігону злітно – посадкових систем НИТКА в оренду Китаю та Індії. Полігон пропонується віддати в оренду для підготовки складу палубної авіації цих країн. Представники міністерства оборони повідомили, що 30 липня 2014 року, після завершення терміну дії договору між урядами України та Росії про використання цього полігону, українська сторона не планує продовжувати угоду.

 Це пов’язано з тим, що 4 вересня 2013 російська сторона офіційно заявила, що з 2014 року не збирається більше використовувати полігон НИТКА для тренування і підготовки льотного складу авіації ВМФ Росії. Про це росіяни повідомили під час 6 – го засідання підкомітету з питань безпеки російсько – української міждержавної комісії.

 Згідно з чинною угодою, що набула чинності 30 липня 2004 року, його дія продовжується на наступні 5 років, якщо сторони за 6 місяців до закінчення терміну дії в письмовому порядку не повідомлять іншу сторону про намір припинити дію угоди.

 Нагадаємо, що на авіаційному полігоні НИТКА (наземний випробувальний тренувальний комплекс авіаційний) проводиться підготовка льотчиків палубної авіації. Єдиний створений в СРСР тренувальний авіакомплекс розташований на аеродромі Новофедорівка (біля міста Саки в Криму). Після розпаду СРСР полігон перейшов до України. Договір між урядами Росії і України про використання полігону НИТКА був підписаний у лютому 1997 року.

 У березня 2013 року перший заступник міністра оборони України Олександр Олійник сказав, що влада вивчає можливість надання тренувального полігону НИТКА в Криму збройним силам інших держав.

 За матеріалами: zn.ua

Читайте також: