fbpx
Політика

Обама вступив в заочну полеміку з Путіним з приводу американської винятковості

Американський президент Барак Обама напередодні використав трибуну Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку для того, щоб вступити в заочну дискусію із президентом Росії Володимиром Путіним, який у статті в New York Times розкритикував концепцію американської винятковості у світі.

«Деякі можуть не погоджуватися, але я вірю в те, що Америка виняткова», – сказав Обама з трибуни ООН, додавши, що США виняткові тим, що дбають не тільки про свої інтереси, а й про інтереси всіх. При цьому американський лідер дав усім зрозуміти, що США ставить на перше місце власні інтереси, зокрема, на Близькому Сході і в Північній Африці – регіонах, яким була присвячена більша частина промови.

Читайте також:  Останній крок до світової війни: гітлерівська анексія Клайпеди (Мемеля)

«США готові використовувати всі елементи нашої сили, включаючи військову силу, щоб забезпечити наші ключові інтереси в регіоні», – сказав Обама.

Нагадаємо, широке обговорення концепції американської винятковості, що міститься в політиці США вже близько століття, виникло у вересні цього року, після публікації російським президентом статті в газеті New York Times, в якій той заявив, що не згоден з спробами Обами обгрунтувати подібну концепцію.

Читайте також:  Головний закарпатський русин в москві зустрівся з капеланом путінської армії

«Дуже небезпечно надихати людей на те, щоб вони вважали себе винятковими, якою б не була мотивація», – писав Путін. Він нагадав, що у світі існує багато країн, різних за своєю економікою, традиціями і історичними коренями, але при цьому «ми не повинні забувати, що Бог створив нас рівними».

Офіційний Вашингтон прийняв статтю президента Росії прохолодно, зате читачі The New York Times у всьому світі, навпаки, дуже тепло зустріли цю статтю Володимира Путіна.

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: