fbpx
Міжнародна економіка

Мінфін США б’є тривогу

 США можуть стати банкрутом вже 17 жовтня, якщо терміново не буде прийнятий законопроект про підвищення стелі держборгу. З таким застереженням виступив сьогодні, 25 вересня, міністр фінансів США Джейкоб Лью, оприлюднюючи звернення у формі листа до лідерів Конгресу.

 «У разі, якщо зрештою уряд не зможе платити за своїми рахунками, це неминуче призведе до катастрофи», – заявив у листі голова мінфіну. За його словами, для США на цей раз наслідки будуть набагато важчі, ніж у 2001 році, коли подібна ситуація знизила кредитний рейтинг. Міністр фінансів уточнив, що в держскарбниці через три тижні залишиться вільних грошей всього 30 млрд доларів, у порівнянні з американськими фінансовими зобов’язаннями на цей період, які можуть виявитися вдвічі більшими.

Читайте також:  Старий танковий завод у Чехії став мільярдером на тлі війни в Україні

 Міністр закликає Конгрес США підняти стелю державного боргу, визначеного в травні цього року на рівні 16,7 трлн доларів. За його словами, торг з законодавцями в цьому випадку недоречний, тому що тільки таким чином буде можливо уникнути дефолту, який неминучий, якщо не вживати «екстраординарних заходів» у законодавстві країни. Першими "ластівками" кризи Лью вже оголосив зупинку відрахувань у пенсійні фонди і фонди зарплат держслужбовців.

Читайте також:  Старий танковий завод у Чехії став мільярдером на тлі війни в Україні

 

Дефолт США (відео): 

За матеріалами: ИТАР-ТАСС

Читайте також: