fbpx
Право

МЗС РФ: Нігілізм в обмеженнях в інтернеті призведе до «злочинної дозволеності»

Як повідомив сьогодні, 25 вересня, на конференції з інформаційної безпеки «Інфофорум -Шанхай» представник департаменту з питань нових викликів і загроз МЗС РФ Борис Васильєв, основною проблемою, яка не дозволяє Росії приєднатися до Будапештської конвенції, є транскордонна передача даних від держави до держави, умов якої РФ не сприймає.

«Документ передбачає, що якщо в рамках проведення розслідування державі необхідно отримати  електронний доказ, то вона може звернутися прямо до особи з іншої держави, що бере участь в обробці інформації, заручитися її згодою і вже на цій основі отримати до даних доступ, – пояснює Васильєв. – Це широке і суперечливе формулювання, і не ясно, чи є ці особи юридичними або фізичними, яким чином саме будуть здійснюватися процедури передач».

За словами Васильєва, згоду на практиці можуть дати як прості громадяни, так і компанії – провайдери. Крім цього, з даного процесу, як зазначили в МЗС РФ, випадає держава, де знаходиться джерело інформації, зокрема, країна не інформується, її компетентні органи не ставляться до відома про передачу даних.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

За його даними, Америка пропонує вважати інформацію, яка передається через інтернет, інформацією транскордонного характеру, а це означає, що вона не підпадає під юрисдикцію жодної з держав. Тому для її передачі від країни до країни, на думку США, не потрібно вимагати згоди держав.

«З одного боку, така пропозиція спростить збір доказів, але з іншого, фактично мається на увазі необмежена свобода проникнення в інформаційний простір іншої держави, що, безсумнівно, становить загрозу для національних інтересів держав – учасників конвенції та порушує принципи суверенітету країн, – підкреслює представник МЗС РФ. – Нігілізм з обмежень у інтернеті призведе до злочинної дозволеності, примножуючи порушення прав людини в мережі».

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Беручи участь в комітеті з питань конвенції в якості спостерігача, Росія запропонувала альтернативний підхід для формування міжнародного нормативно-правового базису для співпраці в галузі боротьби з кіберзлочинами.

«Необхідно під егідою ООН розробити універсальний документ, механізм якого за змістом і географічним застосуванням буде враховувати реалії всіх держав, керуючись принципами суверенної рівності країн і невтручання у суверенні справи держави. Необхідно при розробці документа врахувати всю існуючу на сьогоднішній день міжнародну нормативно -правову базу», – зазначає Васильєв.

За матеріалами: ИТАР – ТАСС

Читайте також: