fbpx
Економіка

«ЄС обнулить 98% мит в перший рік зони вільної торгівлі», – Азаров

  Прем’єр – міністр України Микола Азаров розповів в інтерв’ю телеканалу «Росія -24» про ті переваги, які дасть зона вільної торгівлі вітчизняній економіці.

 «Ввізні мита протягом першого року Європейський союз знижує практично до нуля за 98% всіх товарних позицій України», – запевнив прем’єр – міністр.

 Своєю чергою, Україна знижує ввізні мита протягом п’яти років. Однак, підкреслив Азаров, Україна знижує мита не в 15 разів, – на 98 %, а в середньому – в 2-3 рази. Тобто, пояснив політик, Україна зберігає певний рівень захисту на значний перехідний період.

Читайте також:  Великий виробник зброї з Чехії хоче інвестувати "сотні мільйонів євро" в Україну

 Крім того, розповів прем’єр, в Угоді про зону вільної торгівлі з Євросоюзом міститься пункт про те, що офіційний Брюссель зобов’язується не субсидіювати ту експортну продукцію, яка направляється в Україну.

 «Уявіть собі, зараз все сільське господарство Польщі, Франції та інших аграрних країн у Євросоюзі тримається на субсидіях. Зараз саме за рахунок субсидій з’являється конкурентність їхнього товару. Уявіть собі, якщо скасувати ці субсидії – то все, їм немає ніякого сенсу везти ці товари», – пояснив прем’єр – міністр.

 Україна зайнялася якістю вітчизняної сільськогосподарської продукції і дуже серйозно виходить на європейські ринки, запевнив прем’єр. Він згадав про перші дискусії України з Європейською комісією щодо квоти на поставки зернових.

Читайте також:  Україна поставила електроенергію у Словаччину

 «Тоді нам малювали цифри 10 тисяч тонн, а ми просто посміхнулися, встали і пішли з-за столу переговорів», – додав прем’єр.

 Незабаром трапилася сильна посуха 2010 року. У підсумку, Євросоюз попросив Україну експортувати 500 тисяч тонн. Зараз це відбувається без всяких квот і без всяких дозволів. За словами Азарова, сьогодні Україна поставляє кілька мільйонів тонн зернових на ринок Євросоюзу.

 За матеріалами: info – kmu.com.ua

Читайте також: