fbpx
Політика

Вибори в Німеччині – консерватори і Меркель здобули переконливу перемогу

За результатами обробки даних з усіх виборчих округів консервативний блок Християнсько-демократичного союзу і Християнсько-соціального союзу (ХДС/ХСС) здобув перемогу на виборах у бундестаг Німеччини, повідомили всі німецькі видання. За офіційними попередніми даними, опублікованими федеральною виборчою комісією Німеччини, блок Ангели Меркель отримав 41,5 % голосів, показавши, таким чином, кращий результат з 1990 року.

У той же час, як відзначають політологи, цього буде недостатньо для отримання абсолютної більшості в бундестазі і тому зараз питання стоїть так – з ким ХДС/ХСС створить альянс. Справа ускладнюється тим, що Вільна демократична партія Німеччини, що була багаторічним союзником ХДС по коаліції, на цей раз не змогла подолати 5-відсотковий бар’єр, який необхідний для проходження до бундестагу.

Читайте також:  Словаччина - не Угорщина, а Фіцо далеко до Орбана

Сама Меркель поки лише відзначила, що в даний момент "занадто рано говорити точно, що ми будемо робити", пояснивши, що це питання обговорюватиметься керівництвом партії трохи пізніше. Найбільш вірогідним варіантом створення коаліції багато хто вважає альянс ХДС/ХСС і Соціал -демократичної партії Німеччини /СДПН/, що зайняла друге місце. Вона набрала 25,7 % голосів виборців.

Читайте також:  Останній крок до світової війни: гітлерівська анексія Клайпеди (Мемеля)

Крім цих двох партій до складу нового парламенту увійдуть «Ліві» і «Зелені», які отримали 8,6 і 8,4% голосів відповідно.

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: