fbpx
Економіка

Росія і ЄС обговорили питання утилізацію газопроводу OPAL

Робочі групи Євросоюзу і Росії в рамках чергового раунду переговорів у вересні погодили деякі рекомендації щодо «Північного потоку». Зокрема, сторони обговорили можливі рішення з утилізації трубопроводу OPAL. Зазначимо, що цей газопровід і повинен постачати природний газ з Росії до Чехії. Саме в цій «трубі» в Єврокомісії раніше обмежили обсяги прокачування на 50 %.

Про це повідомили представники Єврокомісії, коментуючи поширену в російських ЗМІ інформацію про те, що Росія і ЄС досягли домовленості з питання статусу газопроводу OPAL.

Варто відзначити, що раніше вже повідомлялося про результати переговорів по газопроводу OPAL. Однак подробиці стали відомі тільки зараз.

«16 вересня 2013 року робоча група OPAL погодила рекомендації з можливим рішенням з утилізації трубопроводу OPAL відповідно до 3-го енергетичного пакету. Це питання стане в майбутньому предметом правового розгляду. Всі рекомендації робочої групи не вносять змін до законодавчої бази. Внесення змін стане можливим лише за рішенням Німецького національного енергетичного регуляторного органу та під спеціальним наглядом Європейської комісії», – заявили представники ЄС.

Раніше повідомлялося, що газопровід OPAL – це сухопутне продовження морської частини газопроводу «Північний потік». Саме тому представники «Газпрому» звернулися в Єврокомісію, попросивши офіційний Брюссель відновити спочатку надане OPAL право на 100-відсоткову резервацію потужностей для транспортування російського газу. Це стосується газу, що надходить в «Північний потік» до Європи для подальшого транспортування до Чехії. Як вважає російська сторона, проект OPAL не потрапляє під дію третього енергетичного пакета, тому що поставки російського газу до Чехії йдуть за старими договорами «Газпрому».

За матеріалами: zn.ua

Читайте також: