fbpx
Економіка

У 2013 році курці заплатили в скарбницю України 12 млрд грн податку – міністр

За результатами перших 8 місяців 2013 року тютюнова галузь України забезпечила близько 70 % всіх надходжень до державного бюджету від акцизного податку. Сума виплат склала близько 12 мільярдів гривень. Про це в інтерв’ю повідомив міністр доходів і зборів України Олександр Клименко.

«За останній рік представники тютюнової галузі збільшили відрахування до бюджету України на 15 %. У грошовому еквіваленті це понад 12 мільярдів гривень», – розповів чиновник.

За словами міністра, «коштів курців» буде достатньо для повного фінансування державних заходів з охорони здоров’я, які закладені в бюджеті України на 2013 рік. Крім того, на ці гроші можна профінансувати близько 50 % всіх заходів в освітній сфері.

При цьому Олександр Клименко зазначив, що останнім часом українці починають менше вживати тютюнових виробів: за інформацією Держкомстату, з початку року споживання тютюну впало на 13 %.

«Сьогоднішні надходження до бюджету почали більш – менш відображати справжній потенціал тютюнового ринку. Ми змінили принципи щодо акцизів. Зокрема, була посилена ефективність контролю за цим ринком, проведена системна робота з детінізації ринку. Спільно з представниками МВС почалася масована атака проти тіньових схем виробництва та реалізації тютюнових виробів. Споживачі продукції не відчули яких-небудь незручностей від нашої роботи. А навпроти, зараз більшою мірою українці захищені від контрафакту і фальсифікату», – запевнив глава Міндоходів.

Клименко розповів також, що протягом 2013 року співробітники відомства вилучили з незаконного обігу близько 7,3 мільйони пачок тютюнових виробів, на загальну суму в 60 мільйонів гривень. Крім того, запевнив міністр, буде посилено контроль за зберіганням тютюнових виробів, завезених в Україну в «транзитному» режимі.

За матеріалами: УНН

Читайте також: