fbpx
Економіка

Закачаний Фірташем газ не можна вважати держборгом – Нацбанк

Закачаний структурами Group DF українського бізнесмена Дмитра Фірташа в підземні сховища природний газ не може бути віднесений до державних зобов’язань України. Про це повідомив заступник глави генерального економічного департаменту Нацбанку Укпаіни Сергій Ніколайчук. Представник НБУ заявив про це на конференції в Ялті, відповідаючи на питання про зобов’язання «Нафтогазу України» щодо оплати газу, закачаного Фірташем у сховища.

Варто відзначити, що аналогічної думки дотримується і Олександр Дубихвіст, керівник департаменту з управління валютними резервами і здійснення операцій на відкритому ринку Національного банку України.

«Якщо комерційне підприємство закачало у свої сховища для забезпечення технологічних функцій, то це не може вважатися державним боргом, якщо тільки не відбудеться зміна права власності, а наскільки я розумію, то в цьому випадку такої не станеться», – повідомив Дубихвіст.

Раніше Дмитро Фірташ розповів, що Україна накопичить у своїх підземних газових сховищах (ПСГ) 20-21 мільярди кубометрів палива до кінця жовтня 2013 року.

«Ми закачаємо в сховища 6-6,5 мільярди кубометрів газу, 6-7 мільярдів кубометрів газу закачає Україна власного видобутку, а все інше – це імпортний російський газ. Знайшли рішення, як це зробити. Ну, припустимо, може не за гроші – відстрочки, деякі можливості вони знайшли… До кінця жовтня, я вважаю, в ПСГ буде 20-21 мільярди кубометрів газу», – запевняв раніше Фірташ.

Крім того, бізнесмен уточнив, що такого об’єму цілком достатньо для успішного проходження Україною опалювального сезону. Фірташ додав, що його структури на сьогоднішній день накопичили 1,3-1,5 мільярди кубометрів газу, а ще 5 мільярдів кубометрів закачають до листопада.

За матеріалами: Інтерфакс – Україна  

Читайте також: