fbpx
Економіка

Держбюджет України-2014: ціна на російський газ ще не узгоджена

Ціна російського природного газу в проекті державного бюджету України на 2014 рік, на сьогоднішній день, ще не узгоджена. Про це під час виступу у Верховній Раді повідомив заступник міністра фінансів України Анатолій Мярковський. Заступник міністра фінансів підкреслив, що в даний момент тривають переговори щодо узгодження остаточних цін на енергоносії в 2014 році: "Проект держбюджету буде доопрацьований».

Однак, за словами Мярковського, на цінові показники негативно впливає кон’юнктура на зовнішніх енергетичних ринках. Крім того, вплив надає і падіння економічних показників не тільки в економіках країн-членів Євросоюзу, але і в Сполучених Штатах Америки.

Варто відзначити, що в державному бюджеті-2013 ціна на природний газ закладена на рівні 421 долар за 1 тисячу кубометрів.

Раніше повідомлялося, що імпорт блакитного палива в Україну за підсумками перших 8 -ми місяців 2013 року в грошовому еквіваленті склав 6,45 мільярди доларів, що становить близько 13,34 % від усього імпорту в Україну. Таку інформацію оприлюднили у Державній митній службі Міністерства доходів і зборів України. Додамо, що традиційно головним імпортером природного газу для України є Російська Федерація. Проте цього року закупівлі російського газу Україною зменшилися на 29 % (на 6,1 мільярди кубометрів), – до 15,3 мільярди кубометрів.

Нагадаємо, що раніше під час засідання Кабінету міністрів проект головного фінансового документа України затверджувався без його наявності. Після реєстрації держбюджету України у Верховній Раді прем’єр -міністр Микола Азаров відразу ж відкликав його на доопрацювання, так і не оприлюднивши його. Представники Кабміну змогли назвати тільки ключові макропараметри, на яких і буде базуватися держбюджет: зростання реального ВВП – 3 %, дефіцит – 47,5 мільярдів гривень, інфляція – 8,3 %, держборг – 32,4 % ВВП.

За матеріалами: РБК – Україна

Читайте також: