fbpx
Суспільство

День в історії. 20 вересня

  20 вересня день в історії, що ознаменувався багатьма великими подіями.

У 622 році відбулося переселення Мухаммеда і його прихильників з Мекки до Медіни.

в 1066 році відбулася битва при Фулфорді.

в 1187 році Саладін почав облогу Єрусалиму проти хрестоносців.

У 1378 році одночасно обрали двох Пап – Урбана VI та Клемента VII – в католицькій церкві почалася Велика Смута (Схизма), що тривала майже 40 років.

У 1519 році почалася експедиція Магеллана.

У 1775 році Катерина II призначила грецького ченця Євгенія Вульгаріса архієпископом нових земель Новоросії.

У 1792 році у Франції дозволили розлучатися.

У 1802 році вийшов указ Олександра I про створення в Росії міністерств замість застарілих колегій. На перших порах їх було утворено вісім: військове, морське, закордонних справ, внутрішніх справ і поліції, юстиції, фінансів, комерції і народної освіти.

У 1862 році в Санкт-Петербурзі заснували першу в Росії консерваторію.

У 1863 році помер Якоб Грімм, німецький філолог і фольклорист, який разом з братом Вільгельмом склав знамениту збірку казок.

Читайте також:  Присвячується світлій пам'яті дрогобичанина Івана Шукліна

У 1870 році завершили об’єднання Італії. Італійські війська зайняли Папську область і увійшли до Риму, який і був проголошений столицею королівства. Папа Пій IX відмовився вести переговори з новою владою, віддалився в свій палац у Ватикані і оголосив себе і своїх наступників на папському престолі «ватиканськими полоненими». Таке положення зберігалося до 1929 року.

У 1878 році в Петербурзі відкрилися Вищі Бестужевські курси – перший у Росії жіночий університет.

У 1917 році парламент Канади надав право голосу матерям, дружинам і сестрам солдатів, які воюють на фронті.

У 1934 році цей день в історії ознаменувався появою на світ Софі Лорен (справжнє ім’я Софія Віллані Шиколоне) – відомої італійської кіноактриси.

У 1946 році відкрився Каннський кінофестиваль. Хронологічно Канни не були першими: першою була Венеція. Венеціанський кінофестиваль задумувався як демонстрація сили і слави фашистського режиму. У Франції, що відчувала, що хмари згущаються, виникла ідея протиставити фашистському кіно – кіно «вільного світу». У 1939 році все вже було готово – і тут грянула війна. І перший Каннський фестиваль виявився відкладений на сім років.

Читайте також:  Плагіат культури в Росії: самовар, кокошник, вушанка, балалайка, горілка, валянки, гармошка (ВІДЕО)

У 1979 році скинули імператора Бокасса I.

У 1990 році Південна Осетія проголосила своє відокремлення від Грузії.

У 1992 році на референдумі більшість громадян Франції висловилася за вступ країни до Європейського союзу.

У 1993 році парламент Азербайджану ухвалив рішення про вступ до СНД.

У 1997 році Елтон Джон уп’яте очолив британський хіт-парад зі своєю піснею «Candle in the Wind», яку він присвятив пам’яті загиблої принцеси Діани.

У 1999 році в Антверпені (Бельгія) розпочала свою роботу «школа повій». На курси могли бути зараховані не тільки «початківці», а й ті, хто хоче підвищити рівень своєї професійної майстерності. Через три місяці школа була закрита під тиском громадських організацій.

У 2000 році стався схід льодовика Колка в Кармадонській ущелині в Північній Осетії. В результаті стихійного лиха загинув Сергій Бодров і знімальна група фільму «Зв’язковий».

Читайте також: