fbpx
Міжнародна економіка

Україна повинна вирішити спірні торгові питання з ЄС до створення спільної ЗВТ – британський міністр

  Міністр у справах Європи міністерства закордонних справ Великобританії Девід Лідінгтон ( David Lidington ) вважає, що Україні варто вирішити спірні торгові питання у відносинах з Європейським Союзом до створення спільної зони вільної торгівлі (ЗВТ).

"Звичайно ж, було б набагато краще, якби ця проблема була вирішена заздалегідь, вже зараз, до підписання договору про створення ЗВТ. Адже якщо така Угода буде підписана, то буде дуже некомфортно починати відносини з країною, яка прийняла рішення про застосування якихось заходів, порушуючи правила організації, в яку вона вступила", – сказав британський міністр в ексклюзивному інтерв’ю агентству "Інтерфакс- Україна".

Д. Лідінгтон також не виключив, що всі проблеми в торговельній сфері, які виникли між Україною та ЄС, вплинуть на майбутнє підписання Угоди про асоціацію та Києву варто вже зараз про це подбати. "Я не виключаю цього (впливу торговельних суперечок на майбутнє підписання Угоди – ІФ). Але тут варто розглядати ситуацію і з такого боку: якщо країна є членом певної торгової організації і порушує правила, які існують всередині самої організації, то існують засоби вирішити такий конфлікт і вийти з ситуації", – підкреслив він.

Читайте також:  Старий танковий завод у Чехії став мільярдером на тлі війни в Україні

Д. Лідінгтон також згадав, що президент України Віктор Янукович вже звернувся до парламенту з проханням погодити певні рішення з правилами СОТ і правилами, якими керуються країни, що створюють ЗВТ з Україною. "Я вважаю, що це було б правильним рішенням, оскільки країна, яка збирається підписати таку поглиблену і всеохоплюючу зону вільної торгівлі, повинна керуватися тими правилами, які в ній закладені. Крім того, країна, яка є членом СОТ, зобов’язана працювати за правилами цієї організації", – підкреслив британський міністр.

Читайте також:  Старий танковий завод у Чехії став мільярдером на тлі війни в Україні

Як відомо, раніше ЄС неодноразово висловлював стурбованість з приводу небажання Києва вирішувати спірні торгові питання. Зокрема, йшлося про ініціативи України щодо введення утилізаційного збору на автомобілі, перегляду тарифних позицій у рамках СОТ, введення імпортних мит на автомобілі, обмеження імпорту коксу та коксівного вугілля, імпортного устаткування для поновлюваної енергетики.

Джерело: Інтерфакс – Україна 

Читайте також: