fbpx
Право

Україна візьме участь в операції «Океанський щит» – рішення Верховної Ради

  Верховна Рада підтримала законопроект президента України Віктора Януковича "Про ратифікацію Угоди (у формі обміну листами) між Україною та Організацією Північноатлантичного договору про участь України в операції "Океанський щит".

За цей законопроект у вівторок проголосував 331 народний депутат.

Україна погодилася направити фрегат "Гетьман Сагайдачний", оснащений вертольотом Ка -27 і групою спеціального призначення, для участі в операції "Океанський щит" тривалістю 90 днів на початковому етапі у другій половині 2013 року за згодою НАТО.

При цьому Україна залишає за собою право визначати кількість і тип сил і засобів, які вона планує надати для операції "Океанський щит" .

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Перед залученням до операції корабель і особовий склад повинні бути сертифіковані НАТО.

Україна буде покривати витрати на свої сили і засоби, утримання особового складу, озброєння та спорядження без витрат з боку НАТО, включаючи розгортання і повернення з району проведення операції.

Вказується також, що НАТО не буде забезпечувати будь-яких компенсаційних виплат чи відшкодувань Україні за залучення її сил і засобів в операції "Океанський щит".

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Виступаючи з парламентської трибуни, депутат фракції Партії регіонів Михайло Чечетов пояснив: "Зазначена операція – це операція НАТО з боротьби з піратами Сомалі в Аденській затоці і біля берегів Африканського рогу, яка почалася в серпні 2009 року. Угодою передбачається, що Україна надасть підтримку цієї операції шляхом відправки національного контингенту у складі фрегата "Гетьман Сагайдачний", оснащеного вертольотом Ка- 27 на борту і групою спеціального призначення, для участі в операції тривалістю 90 днів на початковому етапі в другій половині 2013 року".

Джерело: Інтерфакс – Україна

Читайте також: