fbpx
Політика

Угода про асоціацію. Євросоюз не тисне на Україну – Херман ван Ромпей

  Президент Ради Європейського Союзу Херман ван Ромпей запевнив, що з їхнього боку немає тиску на Україну в питанні підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

"З Україною ми завершили переговори, проте країні необхідно виконати ряд процедур перед підписанням угоди. Ми не вважаємо, що це загрожує російським інтересам, ці країни повинні приймати самостійні рішення, без тиску ззовні. Ми зробили пропозицію, провели переговори, тому з нашого боку ніякого тиску немає, немає обмежуючих умов "якщо ви робите це, то ми зробимо те", – заявив він в інтерв’ю російській газеті "Комерсант", опублікованому в четвер.

Читайте також:  Макрон у Празі обговорить закупівлю снарядів для України 

Х. ван Ромпей роз’яснив, що якщо країна входить до Угоди про асоціацію, що означає і політичну співпрацю, і угоду про зону вільної торгівлі (ЗВТ), то це "не повинно сприйматися як перешкода хорошим відносинам з Росією – це не модель "або – або" , скоріше "і-і", на що в Росії не завжди дивляться аналогічним чином".

У той же час, за його словами, у разі підписання Україною Угоди про вільну торгівлю з ЄС виникає проблема технічного характеру – "перешкода виникає, якщо країна одночасно бере участь в зоні вільної торгівлі і хоче увійти до Митного союзу, тоді як не всі члени союзу є членами СОТ".

Читайте також:  Туреччина наполягає на "переговорах" між Україною та росією

"Ось тоді це перетворюється на модель"або-або", але це не політична проблема, а логічний наслідок – ви не можете мати ЗВТ з нами, і водночас Митний союз з країнами, що не настільки відкрили власну торгівлю, як це зробили ми. Тому не можна говорити, що це тиск з нашого боку", – підкреслив президент Ради ЄС.

Джерело: Інтерфакс – Україна

Читайте також: