fbpx
Політика

Посол Швейцарії розповів, як Україні потрібно боротися з корупцією

 Надзвичайний і повноважний посол Швейцарії в Україні Крістіан Шьоненбергер розповів про те, яким чином його державі вдалося зайняти 6-е місце за індексом найменш корумпованих країн у світі. Про це Крістіан Шьоненбергер повідомив у ході круглого столу, присвяченого «перейняттю» досвіду швейцарської держави для боротьби з корупцією в Україні.

 «Ви на державному рівні повинні ввести кримінальну відповідальність за хабарі на рівні міжнародних компаній та закордонних держслужбовців», – порадив посол Швейцарії в Україні.

 Шьоненбергер послався на те, що зараз в Швейцарії діє подібна конвенція.

Читайте також:  Хустська єпархія УПЦ (МП) прославляє патріарха РПЦ Кіріла Гундяєва, а Мукачівська єпархія УПЦ (МП) засуджує

 Крім того, дипломат навів всім присутнім приклад щодо досвіду швейцарських компаній в Україні.

 «Від деяких великих швейцарських компаній, які раніше працювали в Україні, я чув, що вони мали спокусу дати чиновниками хабар. Коли вони вперше виходили на український ринок, то чули від провладних структур, що їм буде легше зробити це, якщо вони заплатять. Але швейцарські компанії відмовили, посилаючись на міжнародні та внутрішні правила», – додав Шьоненбергер.

 Крім цього, міркує дипломат, в країні потрібно мати прокурорів і інститути, що спеціалізуються в цій сфері. Зокрема, зараз у деяких кантонах Швейцарії є прокурори, що спеціалізуються на економічних злочинах. На думку Шьоненбергера, злочини з хабарями найчастіше є найскладнішими для розуміння. Тому, попередив чиновник, тим прокурорам, які спеціалізуються на крадіжках і вбивствах, буде не дуже легко розібратися у всіх «хабарницьких схемах».

Читайте також:  Вчора у центрі Будапешта десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту проти уряду Віктора Орбана (ВІДЕО)

 Міністр юстиції України заявила раніше, що нове антикорупційне законодавство підвищить ефективність боротьби з корупцією в країні.

 За матеріалами: УНН

Читайте також: