fbpx
Право

Міндоходів України має намір відмовитися від введення податку з обороту – Олександр Клименко

  Міністерство доходів і зборів України готове відмовитися від введення 1-2 % податку з обороту зважаючи на малу підтримку такої ініціативи в бізнес -середовищі.

"Щодо податку з обороту, я вважаю, що цей не той шлях, яким ми повинні йти сьогодні. Як ідею ми обговорюємо його, але підтримки вона має мало. Різні галузі – різні оцінки. Немає сьогодні виробленої позиції ", – сказав міністр доходів і зборів Олександр Клименко журналістам на брифінгу в четвер.

Він також підкреслив, що необхідно вивчити також доцільність зниження ставки податку на додану вартість (ПДВ).

"Сьогодні треба ще раз подивитися і визначити, наскільки економіка України готова до пониження ставок податку (ПДВ – ІФ). Наскільки бізнес це розуміє і наскільки реалізація цієї норми своєчасна", – підкреслив міністр.

О. Клименко особливо відзначив, що всі податкові зміни, ініційовані Міндоходів, будуть реалізовуватися виключно після обговорення з бізнесом.

"Податок на оборот ми не розглядаємо, тому що це дуже дискусійна тема і всі наші нововведення будуть проходити через інвестради, тому що пропоновані зміни ми можемо виносити тільки після обговорення в бізнесі" , – додав глава Міндоходів.

Як повідомлялося, раніше в розробленому Міндоходів законопроекті пропонувалося знизити ставку ПДВ з 1 січня 2014 року зі 17 % до 9 % і одночасно скасувати пільги з цього податку, а також ввести як компенсацію податок з обороту зі ставками 1 % і 2 %. Передбачалося, що від впровадження цих норм відбудеться збільшення надходжень до бюджету, приблизно, на 22 млрд грн.

У законопроекті вказувалося, що правила визначення доходів і витрат будуть наближені до правил нарахування податкових зобов’язань та податкового кредиту з ПДВ шляхом скасування правила "першої події" та впровадження методу нарахувань. Крім того, відбудеться уніфікація первинних документів бухгалтерського обліку з документами податкового обліку (податкової накладної). Крім того, будуть створені передумови для спрощення форми та порядку заповнення податкової звітності з ПДВ.

Ідея введення податку з обороту не нова і активно обговорювалася в Україні ще в 2012 році. Тоді Державна податкова служба України пропонувала знизити ставки ПДВ для імпорту і внутрішнього ринку, а також ввести податок з обороту в розмірі 2,5 %. Разом з тим, не отримавши належної підтримки як серед підприємців, так і на урядовому рівні, ідея так і не була реалізована.

Джерело: Інтерфакс – Україна

Читайте також: