fbpx
Новини світу

Затонулий підводний човен «Щ-216» обстежують російські та українські водолази – В’ячеслав Трухачов

 Спеціалізовані судна Чорноморського флоту Росії і ВМС України приступили до другого етапу обстеження затонулого в роки Великої Вітчизняної війни радянського підводного човна "Щ – 216", повідомив "Інтерфаксу- АВН" у середу начальник відділу інформаційного забезпечення ЧФ капітан 1 рангу В’ячеслав Трухачов.  

"Рятувальне судно Чорноморського флоту "Епрон" приступило до виконання водолазних робіт біля мису Тарханкут на місці загибелі радянського підводного човна "Щ- 216". Напередодні кілекторное судно ЧФ "Кіл -25" виставило у районі затоплення субмарини два комплекти рейдового обладнання, що складається з бетонних масивів і прикріплених до них бочок. З прибуттям в район виконання робіт СС "Епрон" за допомогою металевих тросів, заведених на бочки, жорстко зафіксували над корпусом підводного човна для безпечного спуску водолазів", – сказав В. Трухачов.

Читайте також:  Папа Римський заявив, що Україні час "викинути білий прапор" і почати переговори з росією

Він зазначив, що відповідно до рішення командувачів Чорноморським флотом і ВМС України, роботи на субмарині здійснюються об’єднаним суднопідіймальним загоном під загальним керівництвом начальника Центру пошукових та аварійно-рятувальних робіт ВМС України капітана 1 рангу Віктора Двухшорстнова. Російський загін судів очолює начальник управління пошукових і аварійно -рятувальних робіт ЧФ капітан 1 рангу Юрій Афанасенко.

В. Трухачов повідомив, що для ухвалення рішення про можливість підйому підводного човна на поверхню заплановано проведення обстеження об’єкта групою водолазів ЧФ РФ і ВМСУ. Зокрема, будуть проведені водолазні роботи з обстеження конструктивних елементів підводного човна, а також здійснено підйом окремого обладнання та елементів корпусу з метою остаточної ідентифікації підводного човна.

Читайте також:  Папа Римський заявив, що Україні час "викинути білий прапор" і почати переговори з росією

За словами В. Трухачова, напередодні російські водолази виконали підйом кормової артилерійської гармати підводного човна з елементами легкого корпусуї . Після огляду саперами артефакт був переданий на борт рейдового буксира "Кременець". Для виконання робіт російська сторона застосовує телекерований підводний апарат "Тайгер", а також комплекс нормобаричних скафандрів, які дозволяють водолазам працювати без подальшої декомпресії на глибинах до 360 метрів. Координацію спільних дій здійснюють начальники штабів двох флотів.

Водолазне обстеження загиблого радянського підводного човна триватиме до кінця вересня, інформував представник ЧФ.

Джерело: Інтерфакс – Україна

Читайте також: