fbpx
Право

Електронне голосування на виборах президента України необхідно затвердити законодавчо – Балога

  Народний депутат Віктор Балога (позафракційний) пропонує законодавчо затвердити процес встановлення результатів голосування на виборах президента України за допомогою впровадження електронного підрахунку голосів виборців.

Як повідомляє прес-служба партії Єдиний центр, лідером якої є В. Балога, про таку ініціативу йдеться в зареєстрованому нардепом законопроекті "Про внесення змін і доповнень до закону України "Про вибори президента України" (щодо запровадження електронного підрахунку голосів виборців).

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що максимально спростити процес встановлення результатів голосування та забезпечити їх достовірність необхідно за допомогою електронних урн. Такі програмно-апаратні комплекси забезпечать автоматизований прийом, розпізнавання і підрахунок виборчих бюлетенів, формування та друк протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, збереження на мобільному носії інформації про результати голосування і її передачу виборчим комісіям вищого рівня.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Нардеп зазначає, що електронні виборчі урни повинні складатися з скануючого пристрою, який встановлюється на напівпрозорому ящику і комплекті периферійного обладнання, яке забезпечує друк протоколів дільничної виборчої комісії, взаємодія між обладнанням, передачу даних.

Крім цього електронні виборчі урни пропонується не встановлювати на виборчих дільницях, у яких у списку виборців внесено менше 20 виборців, а також на спеціальних виборчих дільницях за винятком стаціонарних лікувальних установ кримінально-виконавчої системи. "Адже на кожній такій виборчій дільниці встановлюється в середньому 2 електронні виборчі урни, а вартість однієї за попередніми висновками може становити близько 6 тис грн. Реалізація положень цього закону у разі його прийняття, потребуватиме до 400 млн грн фінансових витрат державного бюджету України", – наголошується в пояснювальній записці.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

В. Балога переконаний, що застосування автоматизованого підрахунку голосів виборців дозволить забезпечити більш реальне вираження волі народу і суттєво зменшити кількість зловживань і помилок при підрахунку голосів виборців. Одночасно це забезпечить оперативне оприлюднення достовірних результатів голосування на виборах президента України, створить передумови для прозорої і чесної організації та проведення всіх наступних загальнодержавних і місцевих виборів.

Джерело: Інтерфакс – Україна  

Читайте також: