fbpx
Новини світу

Якщо Каталонія вийде зі складу Іспанії, то вона не зможе автоматично отримати статус члена ЄС – El Pais

Каталонія дуже давно намагається стати незалежною від Іспанії. Причини такого бажання жителів Каталонії лежать у двох площинах: історичній та фінансовій.

Нагадаємо, що Іспанія є членом Європейського союзу, а нещодавно було підняте наступне питання: чи зможе Каталонія, якщо, звичайно, вона все-таки отримає незалежність від Іспанії, стати членом ЄС? Сьогодні в ЗМІ з посиланням на іспанське видання El Pais пишуть про те, що Каталонії автоматично отримати статус члена Європейського союзу не вдасться. При цьому наводяться слова представника Європейської комісії Пії Хансен про те, що «якщо яка-небудь територія держави – ​​члена ЄС проголошує свою незалежність, то це територіальне утворення автоматично припиняє мати відношення до ЄС і стає  третьою країною"». Пії Хансен також зазначає, що будь-яка держава може подати заявку на приєднання до Європейського союзу.

Читайте також:  В Бельгії поліція зупинила проросійську конференцію на яку був запрошений Орбан

Нагадаємо, що 11 вересня в Каталонії пройшла наймасовіша акція на підтримку відокремлення від Іспанії. Дана акція була приурочена 300-й річниці втрати Каталонією своєї незалежності. Повідомлялося, що понад 400 тисяч людей, тримаючись за руки, утворили живий ланцюг, що з’єднав собою 86 каталонських населених пунктів.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

Після такої акції прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой виступив з пропозицією провести з Каталонією черговий раунд переговорів. Також нагадаємо, що ще в липні керівнику іспанського уряду главою Каталонії було направлено запит на проведення референдуму про незалежність.

За матеріалами: Кorrespondent.net Фото: Albert Gea/Reuters

Читайте також: