fbpx
Економіка

В Україні в 2013 році зберуть 23 млн тонн картоплі – міністр

У поточному році в Україні буде зібрано приблизно 23 мільйони тонн картоплі. Про це в інтерв’ю виданню «Урядовий кур’єр» розповів міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк.

«Щодо овочів і картоплі, то врожай у нинішньому році очікується на торішньому рівні. Зокрема, картоплі буде зібрано близько 23 мільйонів тонн, а наявні сховища дозволяють зберігати приблизно 1 мільйон тонн картоплі і направляти його на організовані ринки», – зазначив міністр.

Микола Присяжнюк зазначив, що на сьогоднішній день в уряді України не бачать будь-яких підстав для подорожчання овочів і картоплі, тому що «кожен господар вже подбав про зимовий запас». 

Також міністр повідомив, що в 2013 році урожай овочів для так званого «борщового» набору очікується близько 10 400 000 тонн, тоді як споживається близько 7,4 мільйони тонн.

Нагадаємо, що раніше глава Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Іван Томич заявив, що в 2013 році в Україні буде зібрано на 25-30 % менше картоплі в порівнянні з 2012 роком . За його словами, якщо зараз в супермаркетах картопля коштує приблизно 3 грн/кг, то вже в жовтні-листопаді слід очікувати підвищення ціни до 4 грн/кг.

Згідно з інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України, за 2012 рік українські аграрії викопали 23 мільйони тонн картоплі.

За словами експертів, основне виробництво картоплі в Україні зосереджено в будинкових господарствах. При цьому, в 2012 році частка виробленої картоплі в фермерських господарствах та сільськогосподарських підприємствах склала близько 3,3 % від загального обсягу картоплі.

Варто відзначити, що якщо в сільськогосподарських підприємствах у 2012 році врожайність картоплі склала близько 19,2 тонн/га , то у «одноосібників» – тільки 16 тонн/га.

За матеріалами: ukurier.gov.ua

Читайте також: