fbpx
Економіка

Україна розраховує на газ з Туркменістану з 2015 року – Азаров

Україна розраховує з 2015 року безпосередньо отримувати з Туркменістану природний газ. Про це в інтерв’ю заявив прем’єр-міністр України Микола Азаров.

«Ми дуже зацікавлені, щоб угода про зону вільної торгівлі між країнами-членами СНД запрацювала в повному обсязі», – заявив Азаров.

Прем’єр-міністр нагадав, що угода про зону вільної торгівлі в рамках країн-членів СНД була одночасно ратифікована і Москвою, і Києвом. Цей документ, підкреслив Азаров, відкриває рівноправний доступ для російських і українських товарів на ринки обох держав. Крім того, в угоді є один дуже важливий пункт, що стосується трубопровідної системи Росії.

«Згідно з цим пунктом Україна може напряму замовляти доставку природного газу і прокачування нафти з Туркменістану» – уточнив Азаров.

Прем’єр додав, що російська сторона вирішила відстрочити вступ в дію даного пункту. Незважаючи на це, вже 2015 року «газовий пункт» має запрацювати.

Нагадаємо, що останнім часом Україна намагається знизити свою енергозалежність від Росії, реалізуючи різні енергетичні проекти. Зокрема, раніше Україна почала реверсні поставки газу з країн Євросоюзу. Крім того, зараз Україна обговорює можливість закупівель блакитного палива у Азербайджану і Туркменістану.

Під час візиту президента України Віктора Януковича до Ашхабаду, в лютому 2013 року, були досягнуті деякі домовленості . Варто відзначити і найголовнішу з домовленостей – це принципова згода Туркменістану постачати в Україну до 30 мільярдів кубометрів газу. Однак, у лютому вся проблема полягала в тому , що туркменський газ можна доставити в Україну тільки по трубопроводах «Газпрому». Судячи з усього, з 2015 року трубопроводи «Газпрому» не стануть перешкодою для поставок туркменського газу в Україну .

За матеріалами: РБК – Україна

Читайте також: