fbpx
Економіка

Озимі культури 2013 року посіють із затримкою – Укргідрометцентр

Кількість дощів, яка випала з початку вересня в деяких регіонах, є надмірною. Саме це і призвело до перезволоження верхніх шарів грунту. За таких умов просто неминуча затримка з посівом озимини. Про це в коментарі розповіла Тетяна Адаменко, керівник відділу агрометеорології Укргідрометцентру.

З одного боку, зазначає експерт, зараз склалися прекрасні умови для накопичення вологи в грунті під урожай на наступний рік. Однак у деяких областях цієї вологи занадто багато. Зокрема, це стосується Одеської області, центральних областей, Кіровоградськоїй, Київської та Житомирської областей.

«Кількість дощів, яка випала з початку вересня в цих областях, є надмірною. Така кількість води до перезволоження верхніх шарів грунту. І тут затримка з сівбою озимих просто неминуча, саме за такими об’єктивними причинами, тобто з природних причин», – підкреслила експерт.

Читайте також:  Україна поставила електроенергію у Словаччину

За словами Тетяни Адаменко, у всіх вищезгаданих регіонах у вересні випала місячна норма опадів.

Щодо деяких західних і ряду східних областей, за винятком деяких районів в Луганській, Харківській та північних районів у Донецькій області, – там також випала велика кількість опадів.

Тетяна Адаменко додала, що в східних регіонах Херсонщини та південних районах Запорізької області, незважаючи на рясні зливи в сусідніх районах, – недобір опадів.

Читайте також:  Великий виробник зброї з Чехії хоче інвестувати "сотні мільйонів євро" в Україну

Представник Укргідрометцентру повідомила, що, незважаючи на несприятливі умови для посіву озимих культур, ситуацію не можна назвати катастрофічною.

«Поки тривалого сухого періоду (в 3-5 днів) в Україні не очікується. Тобто, ситуація залишається такою, що осінні процеси не стійкі, області зниженого тиску й атмосферні фронти – це синоптичні ситуації, що обумовлюють опади. Абсолютно нормально, якщо до кінця вересня буде засіяно хоча б 50% площ – це буде чудово», – підсумувала метеоролог.

За матеріалами: УНН

Читайте також: