fbpx
Новини світу

Кадиров відкрив пам’ятник чеченським жінкам

Сьогодні, 16 вересня, президент Чеченської Республіки Рамзан Кадиров взяв участь в урочистій церемонії відкриття після реконструкції меморіалу «Даді – юрт» – пам’ятника чеченським жінкам, які помстилися російським солдатам під час Кавказької війни за знищення однойменного села.

14 вересня 1819 року війська генерала Олексія Єрмолова взяли штурмом селище Даді-юрт. Село повністю спалили, а близько 140 жінок і дітей взяли в полон. Слідуючи в колоні полонених , 46 чеченських жінок при переході через Терек кинулися в бурхливу річку , тим самим втопивши декількох конвоїрів.

Читайте також:  Папа Римський заявив, що Україні час "викинути білий прапор" і почати переговори з росією

Вперше пам’ятник у селі Даді-юрт був встановлений 23 роки тому. Тоді він представляв собою насипний курган з кількома надгробними плитами. Влітку поточного року за указом президента Чечні меморіал було закрито на реконструкцію. Тепер пам’ятний комплекс складається з гірської гряди, оточеної каналом, і чеченської бойової башти з підсвічуванням.

Читайте також:  Папа Римський заявив, що Україні час "викинути білий прапор" і почати переговори з росією

Починаючи з 2009 року в пам’ять про події Кавказької війни 14 вересня в Чеченській Республіці за указом Кадирова відзначається як День чеченських жінок.

Подвиг чеченських жінок (відео):

За матеріалами: lenta.ru

Читайте також: