fbpx
Право

ВАК: оцінювати дисертації повинно наукове співтовариство

«Аналізувати та оцінювати дисертації, які захищені більше трьох років тому, має наукове співтовариство, ВАК подібними повноваженнями не володіє», – заявив глава Вищої атестаційної комміссії Володимир Філіппов на зустрічі з пресою, прокоментувавши лист Товариства науковців, де пропонується позбавити вчених ступенів ряду парламентаріїв.

У листі вчених стверджується, що близько 25 депутатів Держдуми, серед них Ольга Баталіна, Григорій Балихін, Микола Булаєв та Володимир Бурматов, допустили «етичні» порушення під час написання дисертацій. Депутати назвали лист шантажем і заявили, що претензії з даного приводу повинні бути адресовані у ВАК.

За словами Філіппова, кожна заява про позбавлення ступеня має бути доведеною, а не бути простим проханням для перевірки чергової дисертації на якість. Він також зауважив, що для аналізу дисертацій існує певна процедура. «Всі подібні справи має дослідити експертне співтовариство, тому як навіть ВАК, отримуючи документи, не зможе ухвалити рішення, а направить матеріали для висновку тієї вченої ради, де за фактом проходив захист. Вже згодом дисертація буде розглянута на раді експертів ВАК. Всі дисертації, яким понад три роки, це справа відповідальності репетиційного характеру, так як поняття «наукова несумлінність» в аспекті моральному, не має терміну давності», – заявив Філіппов.

Глава ВАК також нагадав, що  найближчим часом вийде проект постанови уряду Росії, який передбачатиме збільшення терміну давності повторної перевірки сумлінності наукових робіт. «Законопроект передбачатиме термін давності в десять років. Це буде вже зовсім інша розмова, але знову таки, з тим урахуванням, що нами має бути отримано обґрунтована заява. Крім іншого, ще й юристи повинні будуть дати свій висновок», – зазначив Філіппов.

ВАК перевірить дисради (відео):

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: